Focar de pestă porcină la o fermă din Vad. Ceilalţi porci din gospodăriile oamenilor nu vor fi confiscaţi şi nici sacrificaţi


Autorităţile locale din Şercaia informează locuitorii comunei că în localitatea Vad este confirmat un focar de pestă porcină africană.

foto – actualmm.ro

Toţi porcii domesticii dintr-o fermă privată au această boală contagioasă. Exploataţia comercială aparţine firmei SC Transilvanian Beef Farm SRL.

Drept urmare, autorităţile din Şercaia aduc la cunoştinţa locuitorilor care sunt măsurile obligatorii ce se vor întreprinde:

  • Se vor inventaria porcii existenţi în exploataţiile agricole de pe raza întregii comune;
  • În gospodăriile individuale se impune limitarea la maxim a circulaţiei în adăpostul animalelor;
  • Gospodarii vor trebui să utilizeze mijloace de dezinfecţie: la intrarea în adăpostul animalelor va fi pusă o tăviţă cu dezinfectant, iar echipamentul folosit în grajd pentru hrană şi curăţare trebuie să rămână la intrarea în adăpost (halat, haine, încălţări);
  • Niciun porc nu va intra şi nu va ieşi dintr-o exploataţie (adică nu se cumpără şi nu se vând porci);

Porcii din gospodării nu vor fi confiscaţi şi nici sacrificaţi.

Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Braşov (DSVSA) a stabilit că satul învecinat Toderiţa va fi considerat ,,localitate din zona de protecţie”.

În ce priveşte localităţile care intră în ,,zona de supraveghere”, acestea sunt următoarele: Vad, Perşani, Şinca Veche, Bucium, Ohaba, Hârseni, Copăcel, Şercaia, Şercăiţa, Ileni, Râuşor, Hălmeag, Mărgineni, Sebeş, Şona, Grid, Părău şi fermele SC Europig şi SC Valentin Impex din Şercaia.

Zona de protecţie se întinde pe o rază de 3 km în jurul focarului, iar zona de supraveghere pe o rază de 10 km.

Pentru pesta porcină africană nu există un tratament sau vaccin specific. Singura modalitate de a opri răspândirea virusului în rândul porcinelor este sacrificarea tuturor porcilor infectaţi și instituirea carantinei.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând un risc de îmbolnăvire pentru oameni, însă este o epidemie de temut a porcilor care antrenează pierderi economice însemnate și are un impact uriaș la nivel social.

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.