FOTO | A fost inaugurată noua grădiniță de pe strada Negoiu. În acest proiect, Primăria Făgăraș s-a asociat cu Ambasada SUA


  • Un parteneriat încheiat între Primăria Făgăraș și Ambasada Statelor Unite ale Americii – Biroul de Cooperare în Domeniul Apărării a făcut posibil ca astăzi să fie inaugurată o nouă clădire în Făgăraș.
  • Aici se vor muta prichindeii de la secția germană, Grădinița Pinochio. Noua grădiniță este situată pe strada Negoiu nr 2.

Astăzi, în prezența oficialităților din Făgăraș, dar și ale Ambasadei Americii și ale Comandamentului Forțelor Americane din Europa, a fost inaugurată noua Grădiniță de pe strada Negoiu nr. 2. Noua clădire are patru săli de grupă, un spațiu multifuncțional, un vestiar, un cabinet medical, un izolator cu grup sanitar propriu, două grupuri sanitare pentru copii, un grup sanitar care va deservi și persoanele cu dizabilităţi, un depozit, un oficiu, o terasă acoperită și una neacoperită.

Proiectul a fost realizat în urma asocierii municipiului Făgăraș cu Ambasada Statelor Unite ale Americii – Biroul de Cooperare în Domeniul Apărării.

Prezent la inaugurare a fost și șeful misiunii SUA în România, David Muniz.

,,Mulțumim primarului și Consiliului Local că ne-ați primit aici. Ne bucurăm să vedem finalizată această clădire, ce va deservi municipiul Făgăraș. Toată lumea știe despre parteneriatul existent între SUA și România, iar această grădiniță este dovada vie a legăturii directe dintre oameni. Acest proiect a fost posibil cu ajutorul Biroului pentru Cooperare Militară, ai căror membri sunt prezenți aici. Cred că, până acum, în Făgăraș, s-au desfășurat proiecte în valoare de peste 2 milioane de dolari. Proiectul este cu atât mai important cu cât ne reamintește că acest Birou știe să construiască relații dincolo de cooperareea militară. În Făgăraș, am desfășurat deja un proiect de modernizare a spitalului, acum avem acest proiect de construire a grădiniței. De asemenea, mai avem un proiect de modernizare a unității spitalicești. Toate demonstrează, încă o dată, parteneriatul nostru. Am avut ocazia să vizităm grădinița, să ne întâlnim cu copiii, am avut ocazia să asistăm și la un mic spectacol oferit de aceștia. Dorim să mulțumim încă o dată primăriei și Consiliului Local pentru sprijin. Este o zi minunată în care să sprijinim parteneriatul strategic între România și Statele Unite ale Americii’’, a declarat șeful misiunii SUA în România, David Muniz.

Statele Unite și Primăria Făgăraș mai au în derulare și alte proiecte în comun.

,,Aș vrea să mulțumesc partenerului strategic. Parteneriatul între Primăria Făgăraș și SUA dă roade, așa cum se și vede acum. Este a doua investiție la care participăm și o preluăm. Prima investiție a fost dotarea Farmaciei Spitalului Municipal. Acum inaugurăm a doua investiție, o clădire care arată extraordinar. Și vorbim de peste 80 de preșcolari care vor învăța aici. Noi mai avem proiecte în comun, noi suntem un partener serios și mă bucur încă o dată pentru sprijinul acordat’’, a menționat și primarul municipiului Făgăraș, Gheorghe Sucaciu.

Prezentă la inaugurare a fost și inspectorul școlar general adjunct al județului Brașov, profesor Ariana Bucur.

,,Mulțumim inițiatorilor și partenerilor acestui proiect. Am vechime de peste 35 de ani în învățământ și am fost la foarte puține inaugurări de sedii noi de școală. În mod deosebit vreau să spun că această clădire respectă și standardele pentru că acum o grădiniță trebuie să fie construită doar pe un singur nivel. Mulțumim domnului primar că acționează, nu doar promite, este unul dintre colaboratorii noștri de ani de zile, un primar atent la educație, la tot ce se întâmplă cu copiii noștri, viitorul acestei țări’’, a declarat inspectorul școlar general adjunct al județului Brașov, profesor Ariana Bucur.

Grădinița a fost finanțată prin fondurile primite de la EUCOM, iar firma desemnată prin licitaţie de către Comandamentul Forţelor Americane din Europa (EUCOM) s-a ocupat atât de proiectare, cât și de execuția lucrărilor.

,,Acest proiect aduce, poate, cea mai mare împlinire dintre toate proiectele commune în domeniul apărării și securității. Partea specială a parteneriatului nostru este, probabil, partea de parteneriat cu Statul Alabama’’, a declarat col Kenneth Gjone.

,,Probabil acest program este cel mai nobil pe care îl desfășurăm în domeniul cooperării militare, printre care de sprijinire a sistemului medical, a sistemului educațional, lucruri pe care ni le dorim cu toții. Este un parteneriat care există deja de câțiva ani și ne bucurăm de susținerea Gardei Națională a statului Alabama, dar și de susținerea municipalității și a celorlalți parteneri locali’’, a declarat și maj Charles Dillbeck.

După finalizarea lucrărilor, Primăria Făgăraș a dotat unitatea de învățământ cu tot ce este necesar pentru desfășurarea activităților educative.

Până acum, preșcolarii de la secția germană învățau într-un spațiu neadecvat, vorbim despre cîteva camere dintr-un apartament la un bloc.

,,A fost inaugurată noua grădiniță cu program prelungit Pinochio – secția germană. Aici vor funcționa, în noul an școlar, trei grupe, cele existente în vechea locație. Intenționăm ca anul viitor să suplimentăm cu încă o grupă, de care să se bucure părinții și copiii. Aducem mulțumiri tuturor celor care s-au implicat. Secția germană a avut locații diferite în Făgăraș. Grupele de la germană trebuiau reunite, iar parterul unui bloc a fost ultima soluție. Deși se discuta despre o nouă locație, trebuia doar să se găsească spațiul. Acum, avem și spațiul, avem și o curte mai mult decât generoasă’’, a declarat Silvia Florea, directorul Grădiniței Pinochio.

Copiii se vor muta în noua casă după obținerea tuturor autorizațiilor necesare. Valoarea proiectului se ridică la peste 600.000 dolari.

text: Alina ROMAN

foto: Vasile VLAD
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.