În 5 locuri din Făgăraș au fost amplasate defibrilatoare automate


A fost finalizată prima etapă în implementarea proiectului ,,DEFIBRILATOARE AUTOMATE ÎN SPAȚII PUBLICE, MUNICIPIUL FĂGĂRAȘ”,  din cadrul procesului de Bugetare participativă pe anul 2022.
Au fost amplasate 5 defibrilatoare automate, ușor accesibile și unde există acces permanent prin existența pazei pe toată durata zilei. Acestea se află în: sediul Primăriei Făgăraș, sediul Poliției Comunitare, la Cetatea Făgăraș, la Stadionul Municipal și la Centrul de Instruire Infanterie și Vânători de Munte Făgăraș.
Prin achiziţionarea şi utilizarea facilă a defibrilatoarelor externe automate (AED) se pune la dispoziţie terapia de defibrilare salvatoare de vieţi. Din momentul în care electrozii sunt plasaţi pe pacient, aparatul detectează ritmul cardiac al acestuia, analizează ritmul folosind programul de analiză patentat şi, dacă detectează un ritm anormal, îl înştiinţează pe utilizator să se îndepărteze şi eliberează automat şocul de defibrilare corespunzător protocoalelor prevăzute în directivele AHA/ERC 2010 (American Heart Association / European Resusci Council 2010).
Investiția este în valoare de 60.000 de lei, suma necesară fiind acordată din bugetul municipiului Făgăraș, iar următoarea etapă în implementarea proiectului se va desfașura prin campanii de conștietizare și informare înglobând și proiectul din anul anterior, ,,COLEGIUL NAȚIONAL”RADU NEGRU”- CENTRU DE INSTRUIRE ÎN ACORDAREA PRIMULUI AJUTOR”.
Prin acest proiuect, s-a înființat un Centru de instruire în acordarea primului ajutor pentru cetățenii municipiului Făgăraș, pentru ca profesorii, elevii cât şi alți cetățeni ai orașului să învețe tehnicile de prim ajutor și să le exerseze în mod eficient cu ajutorul manechinelor, pentru a fi pregătiți în cazul unor situații problemă.

Defibrilatorul poate salva viața
Cele mai multe morți subite au ca mecanism de oprire a cordului o fibrilaţie ventriculară sau altă aritmie malignă, iar singura modalitate de oprire a unei astfel de aritmii este defibrilarea.
În România, rata de supraviețuire în caz de stop cardio-respirator este de doar 1,8%.
Această realitate arată, de fapt, că peste 98% din cei aflați în stop cardio-respirator nu supraviețuiesc mai ales din cauza că nu știm să oferim primul ajutor. Iar cei mai predispuși sunt copiii mici, care se pot îneca, involuntar, în cele mai banale moduri.
În situațiile în care martorii intervin imediat și este folosit un defibrilator, rata de succes a resuscitării este situată între 60% și 80%!




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.