Nicio mâncare nu rămâne nedecorată la Andreea acasă. Pasiunea făgărășencei pentru a face farfuriile simpatice


La 26 de ani, Andreea Alashqar a încetat să mai gătească monoton. Fiecare preparat pe care îl face trebuie să fie aranjat sau ornat într-un anumit fel, ceea ce, evident, mi-a stârnit și mie interesul.

Andreea este făgărășeancă și lucrează ca profesor de limba engleză, însă în timpul liber este maestră în arta aranjatului mâncării în farfurie.

Și-a descoperit recent îndemânarea aceasta, pentru care nu s-a pregătit niciodată cu nimic. S-a pregătit în schimb să-i învețe pe copii limba lui Shakespeare, fiind licențiată a Facultății de Litere din cadrul Universității ,,Lucian Blaga” din Sibiu, iar apoi urmând un masterat în același domeniu.

În timpul liber, Andreea creează decoruri pe farfurie, obicei de care sunt cumva ,,responsabili” și nepoțeii pe care îi are.

Cristina Cornilă: Cum ți-ai descoperit această pasiune?

Andreea Alashqar: Datorită nepoțeilor mei, care au încetat să mai mănânce feluri de mâncare obișnuite, cum ar fi un simplu ou fiert, un banal sandviș sau o plictisitoare salată. Pur și simplu mâncarea nu era interesantă pentru ei. Am observant că cei mici sunt tentați de mâncarea ce li se pare interesantă. De aceea, am încercat ca, printr-o joacă, să fac diverse strategii pentru a-i atrage la masă. Eu nu sunt gospodina casei, dar îmi pasă de metodele de educație ale copilului, despre care îmi place să mă documentez. Pentru un copil de vârsta lor (≈ 4 ani), povestea din spatele unui fel de mâncare, atmosfera de la masă și aspectul jucăuș al mâncării cresc interesul și apetitul. Dacă mâncarea este atrăgătoare și plină de culoare, sigur va fi dornic să o încerce. Metoda prezentării creative a funcționat. Pe lângă asta, i-am implicat și pe ei în procesul de gătit, care din punctul lor de vedere este o activitate plină de haz, iar din punctul meu de vedere, una educativă. Indiferent de rezultatul final, ei sunt dornici să își încerce mâncarea și o apreciază mai mult. În ritmul lor, am gătit împreună mini-pizza, mini-sandvișuri, mini-prăjituri, mini-salate. Pentru ca totul să fie mai amuzant, am folosit bucățele de legume sau fructe pentru a crea diverse fețe zâmbitoare pe farfurie. După ce am transformat alimentele în personaje, masa a devenit un eveniment așteptat și plin de bucurie. Uite-așa, ornând mâncare, am realizat că este o activitate care mă binedispune și pe mine și, până la urmă, nimănui din familie nu-i strică că guște dintr-o mâncare zâmbitoare.

Cristina Cornilă: Din fotografiile pe care le-am văzut, m-au impresionat, în special, salatele de boeuf. Tocmai de aceea am vrut să scriu acest articol. Care este povestea lor?

Andreea Alashqar: Salata de boeuf este un preparat special, în sine. Se gătește numai la evenimente importante, este tradițional românească, este pregătită în familie și savurată împreună. Este un simbol al unității. Deci, trebuie să fie vedeta mesei. Este deja un obicei ca eu să mă ocup de dichisirea ei. Având atât de multe ingredinte la îndemână, morcovi, castravete, ardei, ou, verdeață, mazăre, o pot orna în multe feluri.

Cristina Cornilă: Ce folosești pentru a orna salata de boeuf?

Andreea Alashqar: Folosesc maioneză pentru a crea modele pe suprafața salatei, cu ajutorul un posh. Uneori, folosesc maioneză simplă sau colorată cu ajutorul unor condimente. Decorez cu legume proaspete, cum ar fi felii de ridichi, cubulețe din roșii cherry, fâșii de castravete și ardei gras, bucăți de măsline divers colorate. Folosesc ouă fierte, verdeață (pătrunjel, mărar, ceapă verde) și condimente (boia – roșu, turmeric – galben, zaatar – verde, sumac – purpuriu, piper – negru). Salata poate fi decorată și cu semințe de susan sau de mac.

Andreea Alashqar

 

Pe considerentul că pofta vine văzând, nici banalele ochiuri nu mai arată așa cum le știe toată lumea. Cu orice decor comestibil are la îndemână prin casă, făgărășeanca la aranjează și le face simpatice pentru copii.

 

 

 

 

După o vizită în capitala Angliei, Andreei i-a venit ideea ca pe o salată de boeuf românească să construiască o casă tipic englezească, cu șemineu, ceas de perete, fotoliu cu perne, covor, tapet pe pereți și lampă. În general, britanicii au șeminee în locuință, construite cu zeci de ani în urmă, odată cu casele. Chiar dacă aceștia și-au modernizat locuințele, vechile șeminee au fost păstrate, evidențiind latura lor conservatoare în unele privințe.

 

Bineînțeles, că de pe tradiționala salată de boeuf nu lipsesc motivele de iarnă.

 

 

Cam toate farfuriile Andreei spun o poveste sau creează un joc geometric colorat.

 

 

 

 

 

 

 




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.