Europa e sărbătorită astăzi în toate ţările Uniunii. Data de 9 mai reprezintă momentul declaraţiei ministrului francez de Externe, Robert Schuman, care propunea o construcţie europeană bazată pe colaborarea dintre Franţa şi Germania.
Cu o populaţie de peste 500 de milioane de locuitori, Uniunea Europeană generează un PIB de 18.495 trilioane de dolari şi 26 din cele 28 de state membre au un indice al dezvoltării umane foarte ridicat, conform PNUD.
În 2012, Comitetul Nobel a acordat Premiul Nobel pentru Pace Uniunii Europene, pentru rolul şi contribuţia sa de şase decenii la progresul pacii, reconciliere, democraţie şi apărarea drepturilor omului în Europa.
Datorită înfluenţei sale globale, Uniunea Europeană este considerată o potenţială superputere.
La 66 de ani de când Robert Schuman a avut viziunea unei Europe Unite şi solidare, proiectul european s-a modificat de mai multe ori, s-a lărgit, s-a modernizat, ce a rămas neschimbat însă este setul de valori la care aderau membrii Uniunii Europene, statul de drept, libertatea de expresie şi toleranţa. Pe acestea mizează în continuare Bruxellesul, în condiţiile în care Europa a traversat o perioadă în care a fost lovită de atentate teroriste chiar în miezul acestor valori.
În capitala Europei sunt organizate astăzi diverse manifestări sportive, artistice, instituţiile europene îşi deschid porţile pentru public. Dincolo de imagine însă, Uniunea Europeană traversează o perioadă foarte dificilă, cu spaţiul de liberă circulaţie ameninţat de criza migraţiei, cu o relaţie dificilă cu Turcia, care pune condiţii foarte dure pentru a prelua refugiaţii şi cu popoare din ce în ce mai dispuse să mizeze electoral pe formaţiuni radicale.
Românii se situează încă în partea superioară a clasamentului încrederii în Uniuea Europeană, cu 65% procentul celor care consideră că aderarea la UE ne-a adus beneficii.