Interviu cu VASILE ANDREAŞ – primarul comunei Sâmbăta de Sus


Salut Făgăraş: Aţi împlinit zece ani de mandat în calitate de primar al comunei Sâmbăta de Sus. Care au fost principalele realizări ale dvs. în acest deceniu?

Vasile Andreaş - primar Sâmbăta de Sus

Vasile Andreaş – primar Sâmbăta de Sus

Vasile Andreaş: Le voi enumera:

1. Alimentare cu apa sat Sambata, zona Turistica Sambata si statie de epurare/clorinare: 40 miliarde prin OG 7/2006. Lucrarile au inceput in 2010 si au fost finalizate in toamna lui 2011. In cadrul acestei lucari s-a montat o statie de epurare care se afla in stare de functionare si a fost schimbata sursa de alimentare cu apa, apa se capteaza acum mult mai sus, in munte, in zona numita Poiana Izvorului.

Intreg satul si zona turistica Sambata se bucuta aceasta facilitate de conectare la un sistem de alimentare cu apa. In sambata 98% din cetateni sunt alimentati la reteaua de apa.

2. Renovarea celor 2 camine parohiale, Apusean si Rasaritean, constructia unor grupuri sanitare si dotarea lor cu mese, scaune, vesela etc. Caminele parohiale sunt fi folosite de localnicii din Sambata pentru parastase, pomeni, botezuri. Pentru nunti sau alte activitati culturale ori artistice se foloseste caminul cultural.

Renovarea totala si dotarea caminului cultural – mobilier, vesela, aparate de aer conditionat

3. Contructia si dotarea Centrului Multifunctional care adaposteste dispensarul uman, farmacia umana, politia, farmacia veterinara. Este aflat in centrul satului vizavi de scoala.

4. Improprietatrirea fiecarei familii din localitate cu 10 ari in zona Statiunea Turistica Sambata. Fiecare familie a primit titlu de proprietate – 1000 metri patrati/familie gratuit.

5. Retrocedarea terenurilor în mod comasat. S-a realizat datorită cererilor sătenilor. Oamenii au optat cum si unde își vor terenurile, în măsura posibilitatilor, fie pe vechile amplasamente in jurul satului, fie comasate în alte zone. Decizia de comasare a fost luată de Comisia de Fond Funciar, ca urmare a zecilor de adunari generale în care proprietarii și-au exprimat această doleanță, precum și în urma cererilor pe care Primăria le-a primit în acest sens.

În urma obtinerii terenului comasat, cei care au dorit au putut da în arendă teremnurile prin încheierea de contracte cu Şoneriu, Cleonic, Motoc sau alti arendatori.

Retrocedarea terenului in mod comasat aduce multe beneficii, atat locuitorilor, cat si comunei noastre ajutand la:

– diminuarea suprafetei necultivate;
– rezolvarea transferului de terenuri dintre generatii (prin suportarea de catre stat a cheltuielilor de succesiune, intabulare si cadastrare);
– formarea unui numar mare de ferme medii;
– trecerea de la o agricultura de subzistenta la una antreprenoriala;
– cresterea gradului de asociere si cooperare

S-au eliberat tituluri de proprietate pentru mai multe zone si incet-incet rezolvam si problema restului titlurilor de proprietate.

6. Stabilirea si realizarea Zilelor Culturale ale Comunei Sambata de Sus, anual in luna august.

7. Constructia terenului de sport si a bazei sportive.

8. Achiziţie buldoexcavator cu accesorii pentru dotarea Serviciului pentru Situaţii de Urgenta – Comuna Sâmbătă de Sus, Jud, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurala – Măsura 413.322, depus prin GAL Microregiunea Valea Sâmbetei. Acesta are lamă de zăpadă, ciocan hidraulic, tocător de vegetaţie şi grup de acţionare foreză.

9. In 2015 a fost construit Parcul Constantin Brancoveanu din sensul giratoriu din localitate, unde au fost amplasate 2 monumnete, cel al eroilor sambeteni cazuti in primul si in cel de-al 2-lea Razboi Mondial si cel a lui Constanntin Brancoveanu.

10. Tot in 2015 Mitropolitul Ardealului, fiul satului nostru a devenit cetatean de onoare al comunei noastre.

Salut Făgăraş: Care sunt pe scurt cele mai importante trei probleme din comună care necesită soluţionare şi care nu sunt în curs de rezolvare? 

Primarul Andreaş, viceprimarul Ruja şi Mitropolitul Ardealului

Primarul Andreaş, viceprimarul Ruja şi Mitropolitul Ardealului

Vasile Andreaş:

1. Canalizarea – am avut si avem depuse solicitari de finantare, dar inca fara nicio solutie. Inca de cand am venit primar mi-am dorit rezolvarea acestei probleme a canalizarii, atat in sat cat si in Zona Turistica Sambata. Dezvoltarea si asigurarea infrastructurii de baza este esentiala pentru dezvoltarea zonei, a turismului si serviciilor, a nivelului de trai al fiecarui cetatean pana la urma.

2. Castelul Brancovenu aflat in concesiune la Carmolimp si care, din pacate, nu poate fi exploatat la adevarata valoare… si este o mare valoare…

3. Introducerea tuturor utilitatilor in zona turistica la toate parcelele de 1.000 de metri pătrati. Ma refer aici la apa, gaz, curent, canalizare, drumuri.

Salut Făgăraş: Ce proiecte de actualitate aveţi la Sâmbăta de Sus?

Vasile Andreaş:

1. Modernizare, reabilitare și dotare Școala Gimnazială – 2.224.540,00 LEI (473.306 EURO) finanţat prin PNDL 2, cofinantare de la bugetul local – 204.210,82 lei.

2. Modernizare, extindere, reabilitate și dotare sediu al Consiliului Local Sambata de Sus – 2.099.274,17 LEI (446.654 EURO), finantat prin PNDL 2, cofinanatre de la bugetul local – 181.649,36 lei.

3. Dotarea Serviciului pentru Situatii de Urgenta – s-au accesat fonduri europene cu care se va dota Serviciul cu un utilaj mobil (UTV) de stins incendii cu accesorii (lama de zapada, remorca, rezervor suplimentar, dispozitiv imprastiere material) si o vidanja din otel de 5.000 l apa care are si functie de spalare si stingerea incendiilor. Proiectul este finanţat 100% din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Valoarea totală este de 48.103 EURO = 227.494 LEI.

4. Extinderea suprafetei utile prin mansardarea Centrului Multifunctional.

5. Reabilitarea, refacerea, pietruirea drumurilor din comuna, care sunt neasfaltate.

Salut Făgăraş: Cât este şi cum aţi descrie bugetul comunei pe anul 2019?

Vasile Andreaş: Mic, prea de mic, insufiucient pentru investitii de amploare.

DSCN0123Salut Făgăraş: Pe teritoriul comunei se află una dintre cele mai renumite zone turistice din judeţ. Cât ajută acest fapt la bugetul Sâmbetei?

Vasile Andreaş: Sa stiti ca desi ar fi normal sa avem beneficii si bani la buget, lucrurile nu stau deloc asa. Oamenii au doar pretentii, sa le dai si sa le faci totul gratis, iar cand vine vorba de plata…. nu se prea grabesc.

Salut Făgăraş: Din punct de vedere impozabil, ,,Mânăstirea Constantin Brâncoveanu” în ce arie administrativ-teritorială se află?

Vasile Andreaş: Manastirea Brancoveanu si Academia Teologica sunt  la noi, la Sambata!!!

Salut Făgăraş: Descrieţi colaborarea pe care o aveţi cu Consiliul Local!

Vasile Andreaş: In linii mari, colaborarea cu Consiliul Local este buna. Doar in campanie se mai stica relatia.

Salut Făgăraş: Cât de importantă este apartenenţa la un partid politic pentru un primar?

Vasile Andreaş: E important sa fii sprijinit de un partid politic, ca primar. Apartenenta la un partid poate atarna destul de greu balanta in obtinerea unui sprijin local.

Salut Făgăraş: Dacă aţi fi un simplu cetăţean, ce calităţi credeţi că ar trebui să aibă un primar?

Vasile Andreaş: Implicat, gospodar, rabdator, sa asculte doleanta fiecaruia si de buna credinta.

Salut Făgăraş: În decursul anilor au mai apărut diverşi investitori interesaţi de o afacere pe plan local. Ce idei de business-uri au fost şi de ce nu le-au vrut localnicii?

Vasile Andreaş:

Fabrica de peleti si furaje – nu a trecut de Consiliul Local.

Depozit de materiale de contructii – strica drumurile si casele cetatenilor.

Panouri fotovoltaice – nu s-au mai acordat certificate verzi.

Parc de aventura – ca strica padurea comunei.

Salut Făgăraş: Ştiţi că anul trecut a fost un primar din judeţul Dâmboviţa (comuna Pietroşiţa) care s-a declarat singur cetăţean de onoare. Plecând de la acest exemplu, spuneţi-mi ce nu aţi face niciodată ca primar?

Vasile Andreaş: Nu ma consider si nu m-as considera niciodata mai presus de ceilalti cetateni. Suntem cu totii egali si avem aceleasi drepturi si obligatii.

Salut Făgăraş: Câţi sâmbeteni care iau ajutoare sociale aveţi în sat şi ce muncă în folosul comunităţii au de făcut?

Vasile Andreaş: Avem doar 6 familii beneficiare de ajutor social. Ca si munca, cel mai solicitati sunt cu curatenia prin comuna.

Salut Făgăraş: În încheiere spuneţi-mi ce sau cine v-a dezamăgit cel mai tare de când sunteţi primar?

Vasile Andreaş: Promisiunile din partea tuturor celor de la Centru privind sustinerea/finantare proiectelor mari, care nu s-au maretializat (canalizare). Au ramas la nivel de vorbe.

(Cristina Cornilă)

 

 

 

 
One thought on “Interviu cu VASILE ANDREAŞ – primarul comunei Sâmbăta de Sus

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.