Modernizarea Transfăgărășanului. Vor apărea puncte de belvedere


Autoritățile vor să modernizeze Transfăgărășanul, drumul despre care Jeremy Clarkson, unul dintre realizatorii Top Gear, a spus că este „cel mai spectaculos drum din lume”.

În luna februarie, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) lansează o consultare de piață pentru a putea estima, din perspectiva valorică și tehnică, parametrii investiției, a transmis CNAIR pentru Adevărul.

Pentru derularea acestei consultări de piață, CNAIR va aloca trei săptămâni, timp în care prestatorii interesați pot veni cu propuneri.

După finalizarea consultării de piață, CNAIR va demara procedurile pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate și a unei Expertize Tehnice.

O dată concretă a începerii modernizării va fi stabilită după analizarea tuturor detaliilor. Vorbim despre o modernizare atât din punct de vedere tehnic dar și turistic.

Din perspectivă tehnică, este vorba de consolidări, construcție de polate, sistem de scurgere a apelor, benzi pentru vehicule lente, acolo unde amplasamentul permite.

Din punct de vedere turistic, modernizarea Transfăgărășanului va include și realizarea de puncte de belvedere. Astfel, vor fi realizate mai multe spații pentru comercianți și vor fi amenajate parcări de scurtă durată. La intrările pe Transfăgărășan vor fi amplasate panouri digitale de informare ce vor oferi informații privind starea carosabilului, starea vremii, condiții de trafic și numărul de locuri parcare disponibile.

Instituția a mai precizat că ,,circulația rutieră pe drumurile montane, Transfăgărășanul este închis traficului în perioada 20 octombrie – 1 iulie, ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile, această perioadă fiind, de asemenea, improprie desfășurării lucrărilor. Având în vedere acest fapt, lucrările de modernizare a acestui sector de drum urmează să fie făcute în perioada 1 iulie – 20 octombrie, respectiv simultan cu perioada sezonului estival”.

Proiectul modernizării va fi realizat pe mai multe tronsoane. În prezent sunt contractate și/sau în curs de contractare mai multe lucrări de punere în siguranță a Transfăgărășanului. Pentru sectoarele cuprinse între pozițiile km 57+460 – km 57+550, km 60+350 – km 60+700 și km 61+100 – km 61+170, pentru diminuarea riscului de blocare a căii de rulare, ca urmare a căderilor de stânci de pe versanți, a fost întocmită și aprobată Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenții (D.A.L.I.).

Pentru sectorul de drum cuprins între km 57+490 – km 57+610 a fost inițiată licitația pentru contractul de ,,Proiectare și execuție lucrări”. De asemenea, se află în derulare procedura pentru atribuirea contractului de execuție lucrări la obiectivul „Consolidare versanți DN 7C km 124+754 – km 124+855, km 125+000 – km 125+215, km 132+590 – km 132+860”.

Pentru acest obiectiv documentația tehnică, faza DALI și Proiect Tehnic, a fost finalizată, au fost aprobați indicatorii tehnico – economici și a fost obținută autorizația de construire. Pentru moment se află în evaluare ofertele depuse de către operatorii economici pe 24 octombrie 2022.

Proiectul cuprinde lucrări de consolidare și protecție a versanților cu sisteme de plase ancorate, termenul de finalizare a acestuia fiind de 48 de luni. Totodată, au fost realizate expertize pentru identificarea soluțiilor tehnice pentru reabilitarea polatelor (copertinelor de beton) existente, urmând să fie demarată procedura de achiziție publică pentru proiectarea și execuția lucrărilor.

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.