Moment istoric pentru Fabrica de Pulberi. Şi-a plătit toate datoriile către bugetul local


Din anul 2007 începând, Fabrica de Pulberi a acumulat datorie după datorie la bugetul municipiului. Impozitele pe clădiri şi terenuri, fiind neplătite ani la rând, au atras după ele penalităţi considerabile, încât s-a ajuns în situaţia ca penalităţile să depăşească debitul principal.

Fabrica de Pulberi Făgăraş

Societatea, care face parte din industria de apărare, s-a aflat tot timpul la mila guvernanţilor. Miniştrii şi secretarii de stat care s-au perindat în domeniul apărării şi al economiei au venit, au văzut-o, au considerat-o strategică pentru industria de apărare a ţării, au promis investiţii, au plecat şi apoi au fost schimbaţi.

Fără tehnologie actualizată, fabrica nu a putut produce astfel încât să îşi stingă datoriile peste noapte. Mai ales, că nici nu a beneficiat de vreun act normativ care să îi permită să plătească numai debitul principal, nu şi accesoriile. Deşi astfel de acte normative au mai fost în vigoare, societatea nu avea la timpul potrivit întreaga sumă să achite datoria principală. De data aceasta, toate lucrurile s-au aliniat şi, cu mari eforturi, societatea a ieşit de pe lista datornicilor Primăriei Făgăraş.

Debitul principal a ajuns la 1 milion de lei (10 miliarde de lei vechi), iar accesoiile care s-au tot acumulat în ultimii 12 ani ajunseseră la 1,4 milioane de lei (adică 14 miliarde de lei vechi).

Fabrica de Pulberi a achitat debitul de 1 milion de lei, joi, 12 decembrie 2019.

,,Primul pas ca să ajungem în situaţia de zero datorii la bugetul local a fost ca noi, sindicatele din industria de apărare, să forţăm scoaterea Ordonanţei nr. 6/2019 privind instituirea unor facilităţi fiscale. Această ordonanţă ne-a permis să achităm doar datoria principală, nu şi penalităţile. Practic, Fabrica de Pulberi a mai trebuit să achite doar 1 milion de lei, din 2,4 milioane de lei. 500.000 de lei i-a încasat Fabrica de Pulberi din contractele pe care le are în derulare la această oră, pentru vânzarea de pulberi şi explozivi militari. Diferenţa de 500.000 de lei a fost luată cu împrumut de la Compania Naţională Romarm. Banii împrumutaţi vor fi rambursaţi către Romarm în primele luni ale anului 2020. Deja noi avem încheiate contracte ferme şi pentru anul viitor, aşa încât avem de unde plăti datoria. Vă repet, însă, că marea victorie a fost ca iniţial să ajungem la posibilitatea legală să putem achita doar debitul, nu şi accesoriile care ajunseseră să îl depăşească”, a declarat Lucian Cupu, preşedintele Sindicatului Liber Nitramonia-Rompiro, care activează în cadrul Fabricii de Pulberi.

Fabrica de Pulberi Făgăraş face parte din cele 15 filiale Romarm din ţară. În judeţul Braşov sunt 6 din cele 15 filiale Romarm din România: Metrom, Carfil, IAR Ghimbav, Tohan Zărneşti, Pirochim Victoria şi Fabrica de Pulberi.

Ce spune primarul Gheorghe Sucaciu

În urma discuțiilor purtate de primarul Gheorghe Sucaciu cu Monica Vlad – directorul general al companiei din industria naţională de apărare, au fost achitate taxele și impozitele locale restante în valoare totală de 1.004.434 de lei. Suma reprezintă aproape 50% din creanţele principale neîncasate de la persoanele juridice active.
Potrivit doamnei Vlad, plata a fost posibilă în urma unui ajutor financiar important acordat fabricii din Făgăraș de către compania-mamă Romarm. În urma achitării debitelor, municipalitatea va retrage acțiunea prin care cerea intrarea în faliment a companiei.

Recuperarea sumei a fost posibilă în urma unui proiect de hotărâre inițiat de primarul Gheorghe Sucaciu și adoptat de Consiliul Local în luna octombrie 2019, prin care marii datornici sunt scutiți de plata majorărilor dacă achită suma restantă. Acesta a fost inițiat în urma OG 6/2019, prin care au fost instituite măsuri de restructurare a obligațiilor bugetare restante la 31 decembrie 2018, în cazul debitorilor care au datorii în cuantum mai mare sau egal cu suma de un milion lei.

„În ultimii ani am constatat o creştere a numărului de societăţi care se află într-o anumită procedură reglementată de legea 85/2014. La data de 31.08.2019 creanţele principale neîncasate de la persoanele juridice active erau în suma de 2.033.591 lei, iar majorările de 1.780.072 lei. Cu debite restante din anul 2018 figurează un număr de 88 persoane juridice. De la persoane fizice avem de încasat creanţe din anii precedenţi în suma de 2.561.000 lei, iar majorările aferente sunt în cuantum de 1.362.004 lei, provenind de la aproximativ 3450 persoane. Rata de încasare în cazul aplicării măsurilor de executare silită este scăzută, astfel că, prin aplicarea măsurii de anulare a majorărilor, există posibilitatea conformării benevole a contribuabililor și încasarea unor debite restante care, în altă situaţie, nu ar fi fost posibilă”, justifica primarul Gheorghe Sucaciu, în expunerea de motive, necesitatea HCL 261 din 31.10.2019.

(Cristina Cornilă)One thought on “Moment istoric pentru Fabrica de Pulberi. Şi-a plătit toate datoriile către bugetul local

  1. Alina Paun

    Yeeeeeeeeeeeeeee!!!! Au intrat 10 miliarde la primaria!!! Sa sara capusele rapid pana cand e calda chifteaua!!!!!!! Pompan & Co e pe receptie?

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.