Narcisele de la Vad au adunat duminică mii de turiști


Duminică, 14 mai, în Poiana cu narcise a Vadului a fost sărbătoare mare. Oficial, s-a deschis sezonul narciselor. În fiecare an, startul sezonului se dă cu o sărbătoare, unde participă lume multă și comercianți din toată țara.

De la an la an, spune primarul din Șercaia, manifestarea capătă tot altă amploare. Au fost atât de mulți turiști dornici să iasă în natură, încât cozile și parcările mașinilor s-au întins pe kilometri întregi.

,,Este tradiția satului Vad ca în preajma sărbătorii ,,Sfinții Constantin și Elena” să fie sărbătoare și la Poiana cu narcise. Nici nu are importanță a câta ediție este aceasta, impotant este că noi o ținem anual. Iar și mai important este că în fiecare an noi trebuie să ne prezentăm puțin mai bine decât anul trecut. Dacă vom fi sănătoși, la anul sper să fie și mai bine decât anul acesta. Lucrurile oricum cam decurg în trendul acesta, vedeți ce lume multă avem aici! După o săptămână rece, bunul Dumnezeu ne-a ajutat și cu soare”, a precizat edilul Cristinel Paltin.

Primar Cristinel Paltin

Pentru că în ultimele zile a fost mai rece afară, narcisele nu sau ajuns încă la apogeul înfloririi lor. Foarte mulți boboci abia acum dau să înflorească.

,,Poiana se prezintă în alte condiții față de anul trecut. Chiar dacă este secetă, narcisele parcă sunt mai multe. Nu cred că este o impresie a mea, este o realitate. Nu s-au deschis încă toate, este plin de boboci. Credem că ceea ce am făcut până acum, am făcut bine, cu toate că legislația nu prea ne-a permis. Legislația cere documente, dar poiana are nevoie de muncă, de curățenie, de lumină, căci floarea nu poate crește la lumina tufărișului. Avem voie să facem lucrări în rezervație doar după perioada de înflorire, după trecerea narciselor, deci din august încolo. Atunci curățăm cele 7 hectare din Poiană care sunt administrate de Primărie. După ce reușim să curățăm tot tufărișul, trecem și la cosit. Dacă ne atingem dezideratele acestea pe care le-am prezentat și domnului ministru Tanczos Barna la întâlnirea recentă pe care am avut-o cu dumnealui, suntem mulțumiți. Acesta mi-a spus în felul următor: ,,primare, dacă nu cosești, nu o să ai narcise!” Deci, nu are rost să vorbim de documentații și planuri de management, ci de activități concrete. În principiu, lucrările din Poiana cu narcise le fac cu aparatul pe care îl am în subordine. Nu antrenez alți bani, pentru că mai sunt atâtea alte priorități”, a precizat Cristinel Paltin.

Pentru ca oamenii să nu calce pe narcise, au fost amenajate cărări pentru plimbare.

După o plimbare printre florile frumos mirositoare, turiștii au ascultat, la scena amenajată în mijlocul Poienii, muzică tradițională cântată de artiști populari. Iar cei mai pofticioși dintre ei au mâncat porumb fiert, vată de zahăr și, bineînțeles, mici și grătare.

În Poiana Vadului sunt aproape 400 de hectare care fac parte din rezervația protejată. Cele mai multe au proprietari privați și doar 7 hectare dintre acestea sunt administrate de Primăria Șercaia. În fiecare an, Festivalul Narciselor se ține pe cele 7 hectare ale Primăriei.

 

(Cristina Cornilă)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.