Peste 2.300 de imobile din județul Brașov sunt expropriate pentru a face loc Autostrăzii Sibiu – Făgăraș. Doar lotul 3 – Arpașu de Jos și Sâmbăta de Sus are contract semnat


CNAIR, prin Regionala de Drumuri și Poduri Brașov, a scos la licitație două contracte pentru exproprieri pe primele două loturi ale Autostrăzii Sibiu – Făgăraș. Contractele au o valoare de până la 17 milioane lei, anunță colegii de la Economedia.ro și vizează aproape 4.000 de imobile (case și terenuri) în județul Sibiu, respectiv peste 2.300 de proprietăți în județul Brașov. Doar lotul 3 Arpașu de Jos (DN1) și Sâmbăta de Sus (DJ105B) are contract semnat și urmează semnarea contractului pentru Lotul 4.

foto CNAIR

Întocmirea documentatiilor cadastrale individuale si a rapoartelor de evaluare in vederea dobândirii prin expropriere/transfer a imobilelor necesare proiectării și execuției obiectivului de investiție „AUTOSTRADA SIBIU – FĂGĂRAȘ”: Lotul 1 pe raza a 8 UAT-uri din judetul SIBIU pentru un numar de 3989 imobile; Lotul 2 pe raza a 9 UAT-uri din judetul Brasov pentru un numar de 2328 imobile”, se arată în anunțul publicat miercuri în SEAP.

La peste un an de la lansarea licitației, CNAIR nici măcar nu a desemnat câștigătorii loturilor 1 și 2, termenul oficial pentru evaluările tehnice/financiare fiind 15 și 29 septembrie, dar nu se exclud prelungiri/devansări.

Lotul 1 (15 septembrie termen evaluare)

Constructori puternici din Austria – cu filială în România, Italia și Turcia – au depus oferte la contractul de 2 miliarde lei pentru primul lot al Autostrăzii Sibiu – Făgăraș. Cinci oferte pentru proiectarea și execuția lotului Sibiu – Mârșa, un tronson cu o lungime de 14 kilometri.

„S-au depus 5 oferte pentru proiectarea și execuția lucrărilor de construcție a tronsonului 1 din autostrada Sibiu – Făgăraș !

– PORR CONSTRUCT SRL

– WEBUILD SPA – MILANO

– KOLIN INSAAT TURIZM SANAYI VE TICARET A.S.

– MAKYOL INSAAT SANAYI TURIZM VE TICARET A.S.

– MAPA INSAAT VE TICARET ANONIM SIRKETI.

Câștigătorul acestui contract va avea la dispoziție 12 luni pentru proiectare și 36 de luni pentru construcția celor 14,25 km ai acestui tronson.

Lotul 2 (29 septembrie termen evaluare)

Șase constructori din România, Italia, Turcia și Ucraina au depus oferte la contractul pentru proiectarea și execuția lotului 2 al Autostrăzii Sibiu – Făgăraș, a anunțat luni ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Este un lot scos la licitație încă din noiembrie 2022, dar suspendat pentru două luni după ce Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor a admis contestațiile WeBuild (Astaldi). Cele șase oferte au venit de la PORR Construct – Subsidiara din România a constructorului din Austria, WeBuild – Italia, Kolyn, Makyol și Mapa din Turcia respectiv Automagistral din Ucraina.

– Asocierea AUTOMAGISTRAL PIVDEN – ROSTDORSTROY (Ucraina)

– KOLIN INSAAT TURIZM SANAYI VE TICARET A.S. (Turcia)

– MAKYOL INSAAT SANAYI TURIZM VE TICARET A.S. (Turcia)

– MAPA INSAAT VE TICARET ANONIM SIRKETI (Turcia)

– PORR CONSTRUCT SRL (subsidiara din Romania a constructorului austriac)

– WEBUILD SPA – MILANO (Italia)

Tronsonul 2 are o lungime de 19,92 km și o valoare estimată a contractului de 1.713 miliarde de lei, fără TVA. Perioada de proiectare și execuție pentru acest tronson este de 48 de luni, din care 12 luni perioadă de proiectare și 36 de luni perioadă de execuție a lucrărilor. În perioada următoare, Comisia de Evaluare va analiza ofertele în conformitate cu prevederile documentației de atribuire și cu legislația în vigoare în domeniul achizițiilor publice”, afirmă Cristian Pistol.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.