Povestea piesei ,,Jerusalema”, folosită inclusiv în campania electorală din România


,,Jerusalema”, o piesă muzicală sud-africană în limba zulu a devenit în câteva luni un hit mondial. A fost ascultată de peste 66 de milioane de ori pe platforma Spotify și văzută de 140 de milioane de ori pe YouTube. Poate ați auzit-o și în această campanie electorală, mulți candidați și multe partide făcând dansuri pe această piesă, ca de pildă echipa PNL Brașov – organizația de tineret.

A cucerit toată planetă! Compusă de Master KG şi interpretată de Nomcebo Zikode, ambii din Africa de Sud, melodia „Jerusalema” a devenit un fenomen. Acordurile piesei pot fi auzite peste tot.

Piesa „Jerusalema” a fost înregistrată pe 11 august 2019 de Master KG (pe numele real Khaogelo Moagi) şi Nomcebo Zikode, fiind lansată oficial tot anul trecut, pe 29 noiembrie. Pe YouTube sunt postate videoclipuri de pe tot globul, cu oameni care dansează pe hit-ul celor doi artişti sud-africani. Nomcebo Zikode are 26 de ani şi a ajuns la aproape 850.000 de urmăritori pe pagina sa de Facebook. Nomcebo Zikode a început să urce în carieră când avea 9 ani, după ce a câştigat, în 2003 un concurs la un post de radio.

De la preoții din Italia, la tinere cupluri din Zimbabwe și până la medicii francezi, piesa a făcut carieră în toată lumea, constată Courrier International.

Luna aceasta a devenit cea mai căutată melodie și pe aplicația Shazam care vă permite să găsiți autorul și numele unei melodii.

Și nimeni nu pariase inițial pe un astfel de succes, nici măcar autorii acestuia. Publicația Quartz spune povestea acestei melodii a evangheliștilor sud-africani, care a devenit un succes global, cu versurile sale în limba zulu.

În februarie, Jerusalema se răspândea în Africa, explică Quartz:

„Fenomenos do Semba, o companie din Angola, distribuia  acest clip care imediat a devenit un imn panafrican și a lansat  #JerusalemaDanceChallenge, o provocare transmisă pe aplicații precum TikTok”.

Dar melodia are și o dimensiune politică.

Anul trecut, violențele xenofobe din Africa de Sud au vizat comunitatea nigeriană, creând o tensiune diplomatică puternică între cei doi giganți ai continentului.

Cântărețul și compozitorul nigerian Burna Boy a spus la acea vreme că nu va mai pune piciorul în Africa de Sud până când guvernul acestei țări „nu se va trezi”. Acum, colaborarea sa cu un artist sud-african a calmat spiritele din ambele țări.

Iar imnul a fost însușit chiar și de președintele sud-african. În timp ce se pregătește să sărbătorească Ziua Patrimoniului, joi, 24 septembrie, o zi care își propune să prezinte cultura și istoria țării, președintele Cyril Ramaphosa și-a chemat concetățenii să danseze pe Jerusalema, scrie situl local News24.

Președintele le-a cerut sud-africanilor să se mobilizeze pentru a reface economia țării, puternic afectată de epidemia Covid-19 și i-a îndemnat să le arate lumii de ce sunt în stare, prin această coregrafie.
 Articole similare

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.