Proiect româno-turc pentru atragerea copiilor la şcoală


proict turci 1

Şcoala Gimnazială din Şinca Veche este inclusă într-un program Erasmus + pentru scăderea abandonului şcolar

Dacă în România ni se pare că avem un număr foarte mare de copii care nu merg la şcoală, situaţia din Turcia este cu adevărat dezastruoasă. Şcoala Gimnazială din Şinca Veche este inclusă într-un program Erasmus + pentru scăderea abandonului şcolar, proiect în care mai este implicat şi directoratul turc din Iskenderun. Dacă românii se declară îngrijoraţi pentru că aproximativ 20% dintre copii lipsesc frecvent de la şcoală pentru că provin din familii sărace şi sunt nevoiţi să îşi ajute părinţii, în regiunea din Turcia, din 1.500 de copii, doar 22 merg la şcoală în mod regulat!

Au atras copiii cu spaţii de relaxare şi vizite la cinematograf

Abia după ce li s-au oferit la şcoală facilităţi incredibile pentru România, numărul copiilor care au venit frecvent la cursuri a ajuns la 150! Copiii şi părinţii din Turcia nu văd importanţa educaţiei şi preferă să stea acasă, unde au foarte multe facilităţi. Ca să-i atragă, directorii celor două şcoli din Turcia s-au gândit să amenajeze un spaţiu de relaxare cu calculatoare, internet, acvariu şi alte obiecte interesante pentru elevi. Pe lângă acestea, turcii le oferă recompense speciale celor obţin rezultate bune la învăţătură. După ce profesorii le-au promis elevilor că îi vor duce la cinematograf, numărul acestra a crescut de la 22 la 150. Următorul program extracurricular va avea loc în grădina şcolii, unde copiii vor servi prânzul. S-au gândit chiar să aducă absolvenţi care au ajuns doctori sau ingineri în faţa elevilor, drept model.

Modelul va fi aplicat şi la Şinca

În schimb, la Şinca Veche, cei mai mulţi elevi provin din medii sărace iar motivul principal pentru care absentează este munca în gospodărie. Soluţiile aplicate de directoratul turc vor fi introduse şi în cele trei unităţi gimnaziale din Şinca Veche.„Încercăm să aducem copiii la şcoală, să le oferim premii. Vom vorbi cu familiile lor să îi trimită la şcoală. Dacă, până să iniţiem proiectul, la şcoală veneau în mod regulat doar 22 de elevi din 1500, sperăm ca până la finalul programului să convingem toţi elevii să vină la şcoală în fiecare zi”, a declarat Hanefi Zobar, coordonatorul programului de la Iskenderun. Turcii mai au însă extrem de mult până să ajungă măcar la jumătate din numărul copiilor, astfel că situaţia de la Şinca Veche nu este atât de gravă, dar şi localnicii îşi doresc să crească prezenţa la cursuri. Din cei 530 de elevi de la şcolile Şinca Veche, Perşani şi Şercăiţa, cam 20 % lipsesc frecvent. Majoritatea provin din familii sărace, pentru care o mână de ajutor în gospodărie contează foarte mult. Cei mai mulţi elevi, absentează pentru a merge la pădure, pe câmp sau cu animalele.„Părinţii acestor copii sunt ei înşişi trecuţi prin astfel de probleme, nu au studii gimnaziale şi nu au studii finalizate. Proiectul acesta vine să îi susţină pe copii, să îi convingă să nu devină asistaţi social, aşa cum sunt părinţii lor”, a precizat Valeriu Comici, director Şcoala Gimnazială„Gheorghe Şincai”, Şinca Veche. Proiectul care va demara la Şinca Veche va încerca să-i atragă, cel puţin pentru început, pe copii prin aceleaşi metode precum cele folosite la Iskenderun. Profesorii români consideră însă că lucrul cel mai important este ca elevii să înţeleagă importanţa şcolii pe termen lung şi să îşi dorească să-şi finalizeze studiile.„Vom organiza cu aceşti elevi activităţi care să le facă şcoala mai atractivă şi vom beneficia de schimb de experienţă şi expertiză în cele şcolile din Iskenderun”, a explicat Silviana Cioceanu, inspector şcolar activităţi educative IŞJ Braşov. Elevii de gimnaziu de la Şinca Veche vor ajunge vineri la Braşov, unde vor lua parte la activităţi educative realizate de organizaţia „Salvaţi Copiii”, parteneră şi ea în program. Urmează mai multe întâlniri oficiale iar până în toamna anului 2016, când se va încheia programul Erasmus +, finanţat de Comisia Europeană, iniţiatorii speră ca abandonul şcolar să fie redus semnificativ.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.