Regele din mânăstire


Toată lumea știe de Mânăstirea ,,Constantin Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus, dar foarte puțin cunoscută este legătura ei cu Regele Mihai. Mânăstirea îl are drept ctitor pe Regele Mihai. Ea a fost sfințită, după restaurare, în anul 1947, chiar în prezența Regelui Mihai. Regele s-a întors să o vadă în 1997. În interiorul bisericii vechi, în dreapta intrării, îl veți găsi pictat pe Rege, în uniformă militară și cu mantie regală.

În anul 1997, Regele Mihai şi Regina Ana au popsit la Mânăstirea ,,Constantin Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus şi au asistat la slujba de aici. Regele a fost primit în altarul bisericii mari a mănăstirii pe uşile împărăteşti. Acest drept îl au, conform regulilor bisericeşti, doar clericii şi monarhii în funcţie.

Pe unul dintre pereții bisericii vechi ai Mânăstirii ,,Constantin Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus este pictat portretul Regelui Mihai I.

Puțină lume este atentă la acest amănunt când pășește în lăcașul de cult.

Cei mai mulți care au trecut pragul acestei biserici nu au băgat de seamă pictura de după ușă.

Regele este înfățișat în uniformă militară, acoperită cu o mantie care poartă însemnele regalității. Portretul său este însoțit de explicația: ,,M. S. Mihai I Regele României.”

Pictura datează din anii ’40, când Regele Mihai se afla pe tronul țării, ca urmare a abdicării tatălui său, Carol al II-lea.

În 1947, Majestatea Sa Regele Mihai a vizitat Mânăstirea ctitorită de Constantin Brâncoveanu. În acea perioadă din obștea Mânăstirii încă făcea parte și părintele Arsenie Boca.

Regele Mihai I a fost socotit un al doilea ctitor al Mânăstirii, după Constantin Brâncoveanu.

(Cristina Cornilă)

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.