Sute de maşini cu defecţiuni au trecut de RAR Braşov, din iulie şi până acum. Procuror: ,,Mergeţi pe troturar!”


O anchetă de amploare este în desfășurare în Brașov, unde mai mulți angajați de la Registrul Auto Român (RAR) au fost reținuți într-un dosar de luare de mită. Aceștia sunt acuzați că pentru câteva sute de lei au închis ochii peste defecțiuni grave precum lipsa frânelor. Mașinile erau aduse din străinătate, iar proprietarii voiau să le înmatriculeze, apoi să le vândă.

Pentru o sumă modică, orice autoturism cu defecţiuni majore trecea de ITP la Braşov. Aproape 500 de mașini care aveau defecţiuni, unele dintre ele fără frâne, au luat ITP-ul din iulie și până acum, printr-un sistem de șpagă în care erau implicați angajați RAR și samsari de mașini.

Anchetatorii au aflat în luna iulie a acestui an că inspectorii RAR Brașov cer și primesc bani pentru a închide ochii peste defecțiunile vehiculelor prezentate pentru inspecția tehnică. Banii erau percepuți prin intermediari ai proprietarilor, de la 50 până la 200 de lei pentru vehicul, în funcție de gravitatea situației.

„Ştim că defecţiunile tehnice pe care le aveau autoturismele plecau de la lipsa unui bec de semnalizare până la lipsa frânelor. Prin urmare… mai mergeţi pe trotuar”, a declarat Claudiu Sandu, prim procuror, Parchetul de pe langa Tribunalul Brasov.

Luni, anchetatorii au făcut 20 de percheziții la sediul RAR Brașov și acasă la membrii grupării infracționale. După audieri, șase inspectori și patru intermediari au fost reținuți. După 24 de sUTE DEore, suspecţii au fost eliberaţi.

Anchetatorii spun că nu oricine putea trece ITP-ul în acest mod. Doar persoanele care se ocupă în mod frecvent de înmatricularea de autovehicule erau de încredere pentru angajaţii RAR care încălcau legea. Cercetările au început în luna iulie a acestui an, în urma unor informaţii ajunse la urechea procurorilor. Aceştia au ridicat mijloace de probă, fără să organizeze un flagrant. Cercetările sunt abia la început, după cum a afirmat procurorul Claudiu Sandu.

 

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.