Tată şi fiu, din comuna Viştea, autori ai volumului ,,Românii din Țara Făgărașului participanți la Primul Război Mondial”


A apărut la Editura Andreiana a Arhiepiscopiei Sibiului și în colaborare cu Editura Asociațiunii ASTRA lucrarea autorilor Vasile Tabără și Radu Tabără, ,,Românii din Țara Făgărașului participanți la Primul Război Mondial”.

Vasile Tabără este originar din comuna Viştea şi este profesor universitar la Sibiu, iar Radu Tabără este fiul său.

„Lucrarea Românii din Țara Făgărașului participanți la Primul Război Mondial, dedicată rememorării unor evenimente, situații și fapte ale locuitorilor orașului Făgăraș, ale fiecărei comune și sat din această zonă cu bogate și semnificative tradiții istorice naționale, aduce în atenție consecințele și sacrificiile acestor comunități în urma susținerii și participării nemijlocite la acțiuni specifice acestui război.

[…] Informațiile identificate pentru realizarea acestei lucrări își păstrează autenticitatea și caracterul realist, având în vedere opțiunea adoptată de autori de a folosi mai multe surse bibliografice ca documente de lucru. Studiul s-a bazat în principal pe datele și informațiile identificate la Arhivele Naționale, Serviciul Județean Sibiu. De aici, autorii au folosit tablourile întocmite de fiecare localitate în baza unei inițiative a Asociațiunii ASTRA. Inițial, Asociațiunea a aprobat în Adunarea Generală din 29 august 1920 elaborarea unui proiect al modului de întocmire a documentului necesar trecerii datelor de către fiecare localitate, realizarea acestuia fiind încredințată președintelui secției istorice a ASTRA, Teodor Păcățian. Ulterior, conducerea ASTREI, în iunie 1921, a aprobat ca finalizarea planului acestui proiect să se realizeze în anul 1922, ceea ce s-a și întâmplat.

[…] Astfel, elaborarea acestei lucrări, inițiativă lăudabilă și binevenită a autorilor, se înscrie într-unul dintre răspunsurile documentate asupra modului în care generațiile de azi, cât și cele viitoare, pot cunoaște faptele deosebite ale înaintașilor noștri, pentru ca sacrificiile acestora să-și poată primi răsplata prețuirii și recunoștinței veșnice. (Din Prefața lucrării, redactată de Președintele Secțiunii Militare ASTRA, Col. Prof. Univ. Dr. Mircea Cosma)

Lucrarea de față, voluminoasă și însumând aproximativ 640 de pagini, este împărțită în patru capitole principale, postfațate de Anexe ce oferă cititorului imagini ale unor pagini cu tablourile originale ce adună numele participanților la marea conflagrație mondială, precum și imagini ale monumentelor dedicate acestora. Capitolele lucrării prezintă sistematic un scurt istoric al demersului de înregistrare a contribuției umane și materiale a românilor din Transilvania la Primul Război Mondial (cap. 1), considerații metodologice asupra lucrării (cap. 2), prezentarea listelor participanților români din zona geografică avută în vedere (cap. 3, care acoperă de fapt cea mai mare parte a lucrării) și un tabel centralizator (cap. 4).

Lucrarea poate fi achiziționată din magazinele de carte bisericească sau de pe pagina editurii Andreiana (www.editura-andreiana.ro) sau de pe magazinul de colportaj al Arhiepiscopiei (https://magazinbisericesc-ma.com.ro/)

 

Foto: Mitropolia Ardealului

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.