Un alt proiect prin bugetare participativă prinde viață | Centru de instruire în acordarea primului ajutor pentru cetățenii municipiului. Astăzi, prima lecție


De multe ori, niște cunoștințe minime și acele câteva secunde sunt cele care fac diferența dintre viață și moarte. Fie că vorbim de elevi, profesori, părinți, fiecare dintre noi ar trebui să știm aceste minime cunoștințe de acordare a primului ajutor în caz de stop cardio-respirator.

Un astfel de proiect, de instruire în acordarea primului ajutor, a fost depus în cadrul bugetării participative de către prof. Cristina Dudan. Și, pentru că a obținut un număr mare de voturi din partea făgărășenilor, a fost ales pentru a fi implementat, iar astăzi, firma producătoare de defibrilatoare, a instruit personalul didactic prezent la întâlnire. Personal didactic venit de la toate instituțiile școlare din oraș. De asemenea, au fost achiziționate pentru fiecare școală o trusă profesională de prim ajutor și o trusă de resuscitare copii cu scopul de a eficientiza primul ajutor până la sosirea echipajelor medicale.

Maria Racu

,,Este unul dintre proiectele pe care ni l-am dorit de mult în școala noastră, și iată că lucrurile s-au rânduit așa cum ar trebui, prin faptul că am avut un coordonator al proiectului foarte bun, în persoana doamnei prof. Cristina Dudan. Este vorba despre un centru de istruire în acordarea primului ajutor. Susțin ideea că în vremurile actuale este foarte important să știm și aceste lucruri, iar această conștientizare trebuie să se regăsească și în rândul elevilor. Proiectul vizează o aplicabilitate curentă și de actualitate în rândul elevilor, pentru că aceste materiale se vor regăsi în activitățile practice din cadrul opționalelor de biologie, ce vor fi implementate atât în acest an, cât și anul viitor, la clasa a VI-a și clasa a VII-a. De asemenea, proiectul se aplică, prin strategia pe care am abordat-o, și în celelalte școli din municipiu. Chiturile sunt și pentru școlile din Făgăraș, fiecre va primi un pahet, care va consta într-un defibrilator, trusă de prim ajutor, manual și conexele care vin la acest aparat. Felicit echipa de proiect, bineînțeles mulțumim elevilor, părinților și comunității, nu am fi câștigat acest proiect pe bugetare participativă, dacă nu ar fi fost votat”, a declarat prof. Maria Radu, directorul Colegiului Național ,,Radu Negru”.

Cristina Dudan

De formarea elevilor se va ocupa tot prof. Cristina Dudan, de comun acord cu școlile implicate, după un program stabilit de comun acord.

,,Mi-a venit această idee, de a depune proiectul pentru bugetrare participativă, deoarece am un opțional de acordare a primului ajutor, pe care îl am aici în școală de 3 ani și am constatat o nevoie esențială în comunitate, nici elevii, nici profesorii, nici părinții, nu știu să acorde primul ajutor în caz de stop cardio-respirator. Oportunitatea a venit prin bugetare participativă, părinții au votat, la fel copiii, făgărășenii, așa că proiectul a ajuns printre finaliști. Acum, firma care produce aceste defibrilatoare a venit să insturiască personalul didactic, o parte din personalul didactic, inclusiv un responsabil din fiecare școală, care a fost implicat în proiect și care va primi un defibrilator, o trusă de prim ajutor și un manual de prim ajutor. Pe viitor, vom lua legătura cu cei de la SMURD Brașov, pentru a relua instructajul pentru folsirea defibrilatoarelor, exact în fiecare școală participantă”, a declarat prof. de biologie Cristina Dudan, inițiatorul proiectului.

Manechinele vor rămâne în laboratorul de biologie al Colegiului Național ,,Radu Negru”, spațiu pe care se dorește a-l pune la  dispoziția comunității în vederea derulării atelierelor de formare. Trusele de prim ajutor și de resuscitare, precum și cele 7 defibrilatoare automate, vor fi amplasate în instituțiile principale din oraș: Colegiul Național ,,Radu Negru”, Colegiul Național ,,Doamna Stanca, Școala Gimnazială ,,Ovid Densusianu”, Liceul Tehnologic Dr. Ioan Șenchea, Liceul Teologic Ortodox ,,Sf. Constantin Brâncoveanu”, Colegiul ,,Aurel Vijoli”, Catedrala Ortodoxă ,,Sf Ioan Botezătorul”.

(Alina ROMAN)




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.