,,Un lucru bun se realizează doar dacă esti perseverent”. Interviu cu primarul comunei Șercaia, Cristinel Paltin


  • Comuna Şercaia este una dintre puţinele unităţi administrativ-teritoriale din zonă care va avea în toate satele apă şi canalizare. Singura localitatea din comună care nu beneficiază încă de aceste servicii este doar Vad, însă și aici lucrarea este aproape finalizată. De asemenea, în această primăvară vor fi începute și alte proiecte de interes pentru locuitori, potrivit edilului Cristinel Paltin

Cristinel Paltin – primar comuna Șercaia

Reporter: A fost finalizat proiectul de extindere a rețelei de apă și canalizare din Șercaia? Dacă da, cât a durat, la ce sumă s-a ridicat și ce gospodării a cuprins?

Primar Cristinel Paltin: A fost finalizat acest proiect, a fost făcută și recepția la finalizarea lucrărilor, deja lucrarea este funcțională. Lucrarea a durat 3 ani, inclusiv cu licitația. Oamenii s-au racordat nivel de Șercaia, aproximativ 98% din locuitori sunt racordați la acest sistem. Suntem puțin în urmă cu aducerea la îndeplinire a solicitărilor oamenilor. Urmează să aprobăm bugetul, iar apoi vom comanda totemurile și contoarele, să îi putem branșa pe oameni. Branșarea e făcută în mare parte, doar pe alocuri mai trebuie. Cred că mai sunt 10 numere de casă la care nu am avut totemuri. Suma se ridică la 7 milioane de lei, ambele lucrări, apă și canalizare, contractele au fost semnate cu Ministerul Dezvoltării. Urmează să aduc un alt proiect de îmbunătățire a acestui sistem. Am vrea să creăm posibilitatea ca locuitorii să aibă apă la robinete, chiar dacă apare o defecțiune.

Rep: Acum mai bine de un an ați anunțat că ați dori să accesați un proiect prin care să realizați o șosea de centură pentru Șercaia. În ce stadiu se află și acest proiect?

Cristinel Paltin: Se proiectează pe o parte din localitate o astfel de șosea, proiectul este depus la CNI, așteptăm să fie aprobat, valoarea acestuia este de 2 milioane de euro, bani europeni. În acest fel, pe o anumită zonă din Șercaia, vom putea devia circulația, astfel oamenii să nu fie deranjați de traficul greu. Nu vorbim aici de DN1.

Rep: Știm că de 11 ani, în fiecare primăvară, Primăria Șercaia face plantări. Anul acesta pe unde veți planta, ce fel de arbuști, de unde îi achiziționați?

Cristinel Paltin: Și în acest an vom planta copaci, bineînțeles. Vom planta tot salcâmi, ca și în anii precedenți, cu aceeași firmă ce ne-a livrat și anii trecuți, firma e din Satu Mare. Ne gândim să îi plantăm de-a lungul văii, unde sunt tufăriș și scaieți. Dorim o igienizare în paralel cu plantarea salcâmilor, să putem crea un cordon verde. Un lucru bun se realizează doar dacă esti perseverent. Sigur va da o notă de prospețime locului. Vom planta și de această dată 40.000 de puieți.

Rep: Știm că nu aveți încă bugetul aprobat prin HCL, însă ce v-ați propus să realizați în comună în acest an?

Cristinel Paltin: Serviciul de utilități publice este primul lucru. Documentația este depusă la ANRSC, deocamdată am început să licențiem apa și canalul și colectarea gunoaielor. Urmează să închei documentația pentru iluminat public și administrarea domeniului public. Aceste patru domenii cuprind serviciul de utilități publice. Sperăm să le ducem și pe acestea la capăt. Deja lucrăm cu oamenii la acest serviciu, iar rezultatele sunt mulțumitoare, însă sperăm să rezolvăm și problema deșeurilor. Aici aș învinui administrațiile centrale pentru că nu au avut o logică și un plan cu finalitate vizavi de gestionarea acestor deșeuri. La preț, în comuna Șercaia am ajuns la 8,47 de bani/lună/locuitor ridicare a deșeurilor. Soluția ideală ar fi să plătească fiecare atât cât produce. Și acest lucru se poate face prin cântărire, cu o disciplină categorică. Aici trebuie și o supraveghere a extravilanului mult mai acerbă. Oamenii vor fi tentați să arunce gunoaiele în altă parte, doar să nu plătească. Asta face parte din altă activitate a noastră, de a conștientiza și a ne pune de acord că trebuie să avem o comună curată. Lucrul acesta nu se poate realiza doar de primărie. Se poate realiza de primărie cu ajutorul locuitorilor. La noi în curte trebuie să ne facem noi singuri curat. De asemenea, un alt domeniu este cadastrul general, sperăm să îl finalizăm și pe acesta. Este foarte mult de muncă, implicarea este totală, timpul este scurt și presiunea este mare. Vreau să realizez acest proiect, rezolvă și pentru primărie, și pentru locuitori o mare parte din probleme. Actualizează extrasele CF ale tuturor locuințelor, face un inventar al terenurilor extravilane dacă rămân libere sau sunt suprapuneri. Putem să ne înscriem ușor într-un inventar al comunelor, unde avem extrae CF, oamenii își pot actualiza succesiunile la un preț mult mai mic, sunt multe facilități

Rep: În ce stadiu se mai află lucrarea de apă și canalizare din satul Vad

Cristinel Paltin: În luna aprilie vom da drumul la această lucrare. Aici am reluat avizarea, am emis o altă autorizație de construcție, pentru că expirase. Am găsit soluția care ne blocase, problema cu autovitanja. Acum întocmim documentele de bază, luna aceasta sperăm ca acestea să fie depuse toate la AFIR, pentru ca în aprilie să demarăm lucrarea. Sperăm ca la finalul acestui an și satul Vad să aibă apă și canalizare, pentru că mare parte din lucrare este deja făcută.

Rep: Vă mulțumim!

(Alina ROMAN)




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.