Alergiile sezoniere


DSC02099

Mulți dintre noi așteptăm cu entuziasm primăvara, pentru a ne bucura de vremea caldă, de soare și de natură. Există, însă, persoane pentru care primăvara nu înseamnă decât strănut, nas curgând, ochi roșii, piele roșie cu mâncărime, stare de oboseală și chiar crize de astm bronșic. Sunt acele persoane care prezintă reacții alergice la polenul plantelor.

Polenul poate călători mai mulți kilometri, afectând un număr foarte mare de persoane cu teren atopic (alergic) și este eliberat de obicei dimineața. Poluarea, fumul de țigară și condițiile atmosferice variabile favorizează apariția acestor reacții alergice.

Simptomele alergiilor pot depinde și de mărimea particulelor de polen. Particulele mici, sau cele care se pot dizolva în secrețiile tractului respirator, pot ajunge în arborele bronșic și declanșează mai frecvent crize de astm bronșic, în timp ce particulele mai mari rămân în căile respiratorii superioare, la nivel ocular, sau cutanat și determină congestie nazală, strănut, tuse, prurit ocular sau nazal, eritem conjunctival sau cutanat, stare generală alterată.

În diagnosticarea alergiilor un rol foarte important îl are realizarea unei anamneze detaliate, în care să se stabilească simptomele, intensitatea și evoluția lor, precum și contextul de apariție.

În ceea ce privește tratarea acestor alergii sunt disponibile foarte multe variante terapeutice, dar cel mai important este evitarea expunerii la acești alergeni aeropurtați. Evitarea plimbărilor prin parcuri sau zone înverzite, împădurite, înflorite, evitarea ieșirii din casă, când vântul bate puternic și atmosfera este uscată, păstrarea unei umidități crescute în locuință sunt câteva sfaturi care pot ajuta la evitarea apariției acestor alergii.




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.