Pentru că avem multe de spus!

.

Creşte salariul minim de la 1 ianuarie


Salariul minim pe economie va fi majorat de la 1 decembrie 2018 şi va fi diferenţiat în funcţie de studii. Adică, va exista un salariu minim pe economie pentru cei fără studii superioare şi un salariu minim pe economie pentru cei cu studii superioare şi pentru cei cu minim 15 ani vechime în muncă.

,,Săptămâna viitoare sau la următoarea şedinţă de Guvern vom avea o Ordonanţă de urgenţă de modificare a Codului Muncii. În Codul Muncii, la ora actuală, se vorbeşte de salariul minim, dar nu se vorbeşte de salariul minim diferenţiat între cei fără studii superioare şi cei cu studii superioare şi atunci primul pas pe care trebuie să îl facem este să modificăm Codul Muncii. După ce va fi modificat acest Cod al Muncii, va trebui să venim cu o Hotărâre de Guvern. De la 1 ianuarie ar urma să fie salariul minim pe economie 2.080 de lei, iar salariul minim pentru cei cu studii superioare 2.350 de lei şi pentru cei care au minim 15 ani vechime la fel, 2.350 de lei”, a menţionat şeful de la Muncă, la Antena 3.

salariuÎn ceea ce priveşte vechimea de 15 ani, Olguţa Vasilescu a precizat că este vorba despre 15 ani de vechime în muncă ,,în general”, indiferent de locul de muncă, indiferent dacă a existat şomaj în această perioadă sau concediu de maternitate.

,,Aici, din această zonă, am primit foarte multe întrebări de la oameni care voiau să ştie dacă trebuie să aibă 15 ani vechime la acelaşi loc de muncă sau dacă trebuie să aibă 15 ani vechime pe studii superioare… Nu. Trebuie să aibă în general 15 ani vechime, indiferent unde au lucrat, indiferent că au avut perioadă de şomaj sau de maternitate”, a subliniat ea.

Ministrul Muncii a susţinut că planul iniţial a fost ca salariul minim pe economie să crească de la 1 noiembrie.

Cresc şi salariile profesorilor

De asemenea, ministrul a precizat că vor creste salariile profesorilor, tot de la 1 ianuarie 2019. Ministrul a prezentant mai multe grafice, iar cea mai mare crestere o vor avea profesorii universitari, de peste 600 de lei.

,,Medicii si asistentele nu vor avea niciun fel de crestere de la 1 ianuarie, pentru ca au urcat direct pe grila din 2022. Cresteri vor fi la celelalte categorii din Sanatate”, a anuntat Olguta Vasilescu.

Potrivit graficelor prezentate de ministrul Muncii, salariile profesorilor vor creste astfel:

Profesorii cu 25 de ani vechime va avea o crestere de 327 de lei si va ajunge la 5.376. Profesorii cu studii superioare de lunga durata vor avea o crestere de 343 de lei si vor ajunge la 4.477, iar profesorii debutanti vor avea o crestere de peste 1.400 de lei. Profesorii universitari vor avea un plus de 693 de lei si vor castiga 9.289 de lei.

În ceea ce priveste asistentii universitari, acestia vor beneficia de o crestere de 141 de lei, pana la peste 3.700 de lei.
One thought on “Creşte salariul minim de la 1 ianuarie

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.