Făgărăşeanul care s-a calificat de trei ori la olimpiada naţională


Făgăraşul are copii eminenţi. La Colegiul ,,Radu Negru” anul acesta într-o singură clasă sunt 4 elevi calificaţi la olimipadele naţionale ale diverselor discipline şcolare. Unul dintre ei este la a treia calificare consecutivă.

Darius Cupu 1Darius Cupu este elev al acestui colegiu, profilul ştiinţe sociale, clasa a XII-a. Este pasionat de limba franceză. Atât de pasionat, încât o înţelege şi o vorbeşte aproape ca un nativ. Cel puţin aşa arată diploma DALF obţinută în 2018 (diplomă aprofundată în limba franceză, în traducere aproximativă în limba română).

Darius a trecut de etapa judeţeană a acestei olimpiade şcolare şi se pregăteşte acum pentru faza naţională, care va avea loc în perioada 22-26 aprilie, în judeţul Bistriţa.

,,Faza judeţeană s-a desfăşurat în Braşov la Colegiul ,,Unirea” în două etape: în 16 martie a avut loc proba scrisă şi în 23 martie a avut loc proba orală, constând în înţelegerea unui document audio-video şi producerea de mesaje orale. Ca să te califici la faza naţională trebuie să faci peste 85 de puncte şi să fii primul pe judeţ. Numai unul din fiecare judeţ participă mai departe. Acest examen a fost cu două zile înainte de simulările pentru Bac, aşa încât pot spune că nu m-am pregătit prea bine. Am obţinut 86 de puncte la scris şi 87 la oral. Am fost la o distanţă de 11 puncte de următorul participant, fapt ce m-a calificat la următoarea etapă. Aceasta se va ţine în judeţul Bistriţa Năsăud, dar deocamdată nu s-a comunicat exact unde. Pentru mine este al patrulea an de când particip la olimpiada de limba franceză şi al treilea de când mă calific la faza naţională”, a povestit Darius.

Vorbeşte franceză aproape ca un nativ

În toamna lui 2018, Darius a susţinut examnul DALF şi a obţinut o diplomă care atestă nivelul C1. Acesta spune că sunt 7 nivele ale cunoaşterii limbii franceze, iar el a obţinut diploma pentru nivelul 6, care înseamnă avansat spre nativ.

Tot în 2018, la olimpiada naţională, Darius a primit o menţiune specială din partea juriului pentru punctajul bun pe care l-a făcut.

Acesta este pregătit la clasă de prof. Lidia Grecu, iar pentru DALF a învăţat suplimentar cu prof. Raluca Ionescu.

Darius a încheiat primul semestru al clasei a XII-a cu media 10. El se pregăteşte pentru studii de drept după absolvirea liceului.

În timpul său liber joacă handbal la CSS Făgăraş, echipă cu care s-a calificat în primele 18 echipe de club din ţară.

Radu NegruO altă pasiune a sa este geografia. A participat în acest an şi la olimpiada de geografie, dar spune că a ratat ,,la mustaţă” calificarea la etapa naţională.

Clasa cu 4 olimpici

În clasa sa a răsturnat Dumnezeu căruţa cu deştepţi! Alţi 3 colegi de-ai săi sunt calificaţi la olimpiade naţionale în această primăvară.

Daniela Goga – geografie (examenul se va ţine la Târgu Mureş)

Andrei Savu – istorie (examenul se va ţine la Drobeta Turnu Severin)

Roxana Mocanu – sociologie (examenul se va ţine la Braşov)

(Cristina Cornilă)
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.