Pentru că avem multe de spus!

.

Făgărășence la șezătoare în Avrig


 

sezatoare avrig tara fagarasuluiOrașul Avrig a fost, săptămâna trecută, gazda unui eveniment deosebit: Hai cu lucrul la Avrig! Șezătoarea a fost organizată de mai multe femei implicate în proiectul „Şezătorile din bibliotecă” (derulat de câţiva ani la Biblioteca Orăşenească Avrig) şi coordonat de bibliotecara Maria Grancea, notează tribuna.ro.
La această acţiune au participat grupuri de participanţi în şezătorile tradiţionale din multe localităţi ale Ţării Făgăraşului (din judeţele Sibiu şi Braşov), dar şi participanţi din alte localităţi, dornici să fie martori la această adevărată sărbătoare a tradiţionalului, autenticului şi frumosului românesc din această parte a ţării.

Gazdele

Gazdele

Din Făgăraş, Arpaşu de Sus, Veneţia de Jos, Braşov, Săcădate, Bradu, Dumbrăviţa ori Ucea, cele câteva sute de femei au venit la marea şezătoare de la Avrig îmbrăcate în frumoase costume populare specifice fiecărei zone de provenienţă, au cântat,au jucat, au făcut schimb de modele tricotate, au cusut, ţesut sau tors, au povestit despre reţetele tradiţionale de murături, dulceţuri sau diverse mâncăruri, au făcut diverse glume sau au cântat cântece tradiţionale.

sezatoare avrig - margineniBineînţeles că nu a fost neglijat nici segmentul culinar al evenimentului, masa pregătită de gazde fiind serios îmbogăţită cu produse aduse de fiecare grup, participanţii având astfel posibilitatea de a testa diverse preparate din întreaga regiune, cele mai multe preparate tradiţionale, pregătite după reţete vechi, păstrate cu sfinţenie din generaţie în generaţie.
Întâlnirea de la Avrig a fost pigmentată cu scurte programe artistice, susţinute de Grupul Vocal „Doruri Sibiene”, grupul folcloric al copiilor din Săcădate, Ansamblul Folcloric „Purtata Avrigului”, precum şi câţiva solişti vocali invitaţi. Cum era şi normal, participanţilor nu le-a trebuit mult să se implice, fiecare cum s-a priceput şi în aceste momente artistice, astfel că jocul tradiţional a fost „încins”, în grupuri mai mici sau mai mari, pe aproape întreaga durată a întâlnirii.
sezatoare avrigDe la şezătoare nu au lipsit nici câteva standuri expoziţionale ale diverselor cercuri ce funcţionează în cadrul Clubului Copiilor din Avrig, unde au fost expuse diverse ţesături, obiecte din piele, picturi realizate pe piatră, diverse alte obiecte decorative. Asemenea mici standuri au mai avut şi unii dintre meşterii populari prezenţi, dar şi asociaţii reprezentate la întâlnire.

tribuna.ro
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *