Făgărașul monarhist


Duminică, 25 octombrie, am sărbătorit ZIUA REGELUI.  La data de 25 octombrie 1921, s-a născut la Sinaia,  Mihai I,  ultimul rege al României. A domnit în două rânduri, între 20 iulie 1927 și 8 iunie 1930, precum și între 6 septembrie 1940 și 30 decembrie 1947. În ianuarie 1948 a plecat în exil, unde a încercat să pledeze cauza țării sale. S-a căsătorit cu principesa Ana de Bourbon–Parma și s-au stabilit, după mai multe peregrinări, în Elveția. La vârsta de 96 de ani, a murit, în decembrie 2017, la domiciliul său din Elveția. Își doarme somnul de veci la Mânăstirea Curtea de Argeş, acolo unde sunt înmormântaţi toţi regii României.

 

Istoria Făgăraşului se împleteşte cu cea a monarhiei. Regele Mihai şi Regina Ana au vizitat Făgăraşul la finele lunii august 1997. După abdicarea forţată din 1947, era pentru prima oară când Regele trecea prin Ţara Făgăraşului.

Regele şi soţia sa au fost primiţi în faţa Casei de Cultură. Făgărăşenii au strigat atunci la unison ,,Trăiască Regele!” Majestăţile Sale au vizitat Cetatea Făgăraşului şi cu al său muzeu (prilej cu care a semnat în cartea de oaspeţi a muzeului), precum şi Colegiul Naţional ,,Radu Negru”.

Regele Mihai cu Regina Ana în vizită la Făgăraş, în 1997

În aceeaşi vizită, Regele Mihai şi Regina Ana au popsit la Mânăstirea ,,Constantin Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus şi au asistat la slujba de aici. Regele a fost primit în altarul bisericii mari a mănăstirii pe uşile împărăteşti. Acest drept îl au, conform regulilor bisericeşti, doar clericii şi monarhii în funcţie.

De altfel, pe unul dintre pereții bisericii vechi ai Mânăstirii Constantin Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus este pictat portretul Regelui Mihai I.

Puțină lume a fost atentă la acest amănunt când a pășit în lăcașul de cult.

Regele este înfățișat în uniformă militară, acoperită cu o mantie care poartă însemnele regalității. Portretul său este însoțit de explicația: ,,M. S. Mihai I Regele României.”

Pictura datează din anii ’40, când Regele Mihai se afla pe tronul țării, ca urmare a abdicării tatălui său, Carol al II-lea.

În 1947, Majestatea Sa Regele Mihai a vizitat Mânăstirea ctitorită de Constantin Brâncoveanu. În acea perioadă din obștea Mânăstirii încă făcea parte și părintele Arsenie Boca.

Regele Mihai I a fost socotit un al doilea ctitor al Mânăstirii, după Constantin Brâncoveanu.

pictură cu Regele Mihai la Mânăstirea Sâmbăta

O altă oprire din august 1997 a avut loc la Voila, primar al comunei fiind atunci sâmbeteanul Ioan Florea. Majestăţile Sale au vizitat biserica din sat şi şcoala.

Un alt popas al Regelui Mihai, tot în vizita din 1997, a fost la Șinca Veche, în casa familiei Urs. Făgărășeanul Cristian Urs (fost consilier local) este un tânăr căruia vizita regală avea să-i marcheze cumva viața. Ani mai târziu, prin 2013, a devenit membru fondator al Alianței Naționale pentru Reinstaurarea Monarhiei. În anul în care Regele Mihai popsea la Făgăraș era doar un adolescent. L-a văzut pe Rege trecând pragul casei bunicilor săi din Șinca Veche. ,,La prima vizită din anul 1997, Regele Mihai I ne-a călcat pragul casei de la Şinca Veche. În acel moment bunicii mei erau încă în viaţă. Am trăit cel mai emoţionant moment al vieţii mele de până atunci, văzându-i pe bunicii mei, cu lacrimi în ochi cum l-au primit pe Rege cu salutul: „Bine ai venit la noi, Majestate!”, își amintește Cristian Urs.

Apoi, un alt membru al familiei regale, pe atunci Prinţul Radu Duda, ginerele Regelui Mihai, a vizitat Făgăraşul în anul 2008, făcând o vizită la Colegiul Naţional ,,Radu Negru”.

Alteţa Sa Regală, Principele Radu Duda, avea să se întoarcă în oraşul nostru în luna mai 2014, ocazie cu care îşi lansează în Cetate două volume: ,,3 poduri peste lume” şi ,,Portretul Principesei Margareta”.

Principele Radu Duda îşi lansează două volume la Cetatea Făgăraşului, în anul 2014

În toamna lui 2015 ajunge în Făgăraş şi una dintre fiicele Regelui, Principesa Maria, care a vizitat Colegiul Naţional ,,Doamna Stanca”, Colegiul Naţional ,,Radu Negru” şi Cetatea Făgăraşului.

Principesa Maria în vizită la Colegiul Naţional ,,Doamna Stanca”, în anul 2015

La 1 decembrie 2016, trenul regal a oprit în Gara Făgăraş. Altețele lor, Principesa Margareta și Principele Radu, au fost primiți la Făgăraș cu căldură, bucurie și emoție. La Făgăraș, trenul regal a avut cel mai lung popas din traseul său ceremonios. Câţiva făgărăşeni au reuşit chiar să urce în tren.

Gara Făgăraş, decembrie 2016

Trenul regal – Gara Făgăraş, 1 decembrie 2016

În fiecare an, în data de 10 mai, Casa Regală a României organizează la Palatul Elisabeta din Bucureşti sau la Castelul Peleş de la Sinaia aşa numita ,,Garden party”, cu invitaţi din toate regiunile ţării. An de an la această recepţie regală participă făgărăşeni. În anii anteriori, prin 2014 – 2015, de la Făgăraş pleca să sărbătorescă Ziua Regalităţii, pe bază de invitaţii, câte un autocar întreg de făgărăşeni.

(Cristina Cornilă)Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.