Pentru că avem multe de spus!

.

Naşterea Sfântului Ioan Botăzătorul, Sânzienele și Ziua Universală a Iei. Biserica din Boholț își sărbătorește hramul


În ziua de 24 iunie a fiecarui an bisericesc, Biserica Ortodoxă face pomenirea Nasterii Sfântului Ioan Botezătorul, cunoscută in popor si cu denumirea de Drăgaica sau Sânziene.

Biserica Ortodoxa serbeaza de obicei ziua mortii sfintilor, ca ziua lor de nastere. Numai Maica Domnului si Sfântul Ioan Botezătorul fac exceptie de la aceasta regulă; ei au privilegiul de a li se sarbatori atat zamislirea (23 septembrie, 9 decembrie) si nasterea (8 septembrie, 24 iunie), cat si alte evenimente din viata lor (ca Bunavestire, Aflarea Capului Sfântului Ioan Botezătorul).

Sarbatoarea Nasterii Sfantului Ioan Botezatorul are un temei biblic, pentru că evenimentul amintit este consemnat de Sfantul Evanghelist Luca, cu amanunte, in Evanghelia Sa. Nasterea aceasta a avut loc cu sase luni inainte de cea a Domnului lisus Hristos. Sarbatoarea apare atestata documentar in secolele IV-V, cand se fixeaza definitiv si data Craciunului.

Sarbatoarea Nasterii Sfantului Ioan Botezatorul, la 24 iunie, se pare ca a fost instituita dupa unii cercetatori, spre a inlocui sarbatorile pagane, cu caracter agricol sau naturist, din epoca solstitiului de vara (22-23 iunie).

Dragaica, Sanzienele in traditia populara

În calendarul popular, ziua de 24 iunie este cunoscuta sub denumirea de Sanziene sau Dragaica.
 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.