Pentru că avem multe de spus!

.

,,Papa va rosti de multe ori cuvântul Făgăraş la Blaj”


  • 330 de greco-catolici din toată Ţara Făăgraşului pleacă duminică dimineaţa la Blaj cu 3 autocare şi 50 de maşini;
  • Mesajul Papei ,,Să mergem împreună” este pus în practică la propriu de enoriaşii Ţării Făgăraşului: greco-catolicii vor fi însoţiţi şi de câţiva ortodocşi, printre care şi stareţul unei mânăstiri.

Papa Francisc

Vizita istorică a Papei Francisc în România aduce bucurie în inimile credincioşilor Făgăraşului, chiar şi din rândul acelora care nu aparţin cultului catolic.

Toată suflarea greco-catolică din Protopopiatul Făgăraş se pregăteşte să-l întâlnească pe Suvernaul Pontif pe Câmpia Libertăţii de la Blaj, acolo unde la 1848 la Marea Adunare Naţională s-a născut celebrul slogan ,,Noi vrem să ne unim cu ţara”.

,,Papa va rosti de multe ori cuvântul ,,Făgăraş în discursul său, pentru că Mitropolia noastră este de Făgăraş şi Alba Iulia – aşa este notată în Codicele Latin. Va fi amintit cu siguranţă primul episcop român greco-catolic Inochentie Micu Klein, episcop de Făgăraş şi întemeietor al Blajului. Putem afirma că centrul vizitei Papei în România este Blajul şi ceremonia în care cei 7 episcopi greco-catolici vor fi ridicaţi la treapta de Fericiţi, a afirmat protopopul greco-catolic al Ţării Făăgraşului, pr. Liviu Negrea.

protopop Liviu Negrea

protopop Liviu Negrea

Din zona noastră peste 300 de oameni vor lua drumul Blajului, duminică, înainte să se crape de ziuă.

,,Sunt 330 de enoriaşi din Ţara Făgăraşului şi 6 preoţi greco-catolici din Făgăraş, Şercaia, Drăguş, Berivoi şi Copăcel. Vom merge cu 50 de maşini şi 3 autocare. Vom avea alături de noi şi câţiva ortodocşi, printre care şi stareţul unei mânăstiri ortodoxe din zonă. Fiecare are o invitaţie nominală, cu cod de bare, cu care va intra pe Câmpia Libertăţii. Plecarea este la 4.30 dimineaţa, pentru că vrem să ajungem acolo înainte de ora 7.00. Vor fi 700-800 de autocare din toată ţara. Au fost împărţite în comunităţile de greco-catolici din ţară circa 46.000 de invitaţii, a adăugat pr. Negrea.

Cel mai mic participant de la Făgăraş este un copilaş de 2 ani. Organizatorii au anunţat că toţii copiii până în vârsta de 4 ani pot merge în cărucioare.

Programul începe la ora 8.00 pe Câmpia Libertăţii. Înainte de ceremonia de oficiată pentru cei 7 episcopi greco-catolici vor fi tot felul de evenimente cultural-religioase, printre care şi câteva recitaluri cu solişti greco-catolici: Sava Negrean Brudaşcu, Veta Biriş ori Paula Seling.

Gazda evenimentului este cardinalul Lucian Mureşan, arhiepiscopul greco-catolic.

Cei 7 martiri greco-catolici vor fi proclamaţi Fericiţi. Papa Francisc a aprobat decretul privind martiriul lor în 19 martie 2019. Aceştia au murit în închisori sau în mânăstiri în perioada 1948 – 1956.

Protopopul Făgăraşului, la a treia întâlnire cu un Papă

Pentru preotul Liviu Negrea, întâlnirea de duminică, 2 iunie, de la Blaj este a treia în care se află în prezenţa conducătorului Bisericii Catolice, oricare ar fi el. A mai avut ocazia să îl vadă pe Papa Ioan Paul al II-lea, dar şi pe Papa Benedict al XVI-lea.

În 1991 l-a cunoscut pe Ioan Paul al II-lea, cu ocazia ridicării în rang de cardinal al lui Alexandru Todea.

Cu 7 ani în urmă, în 2012, a fost din nou la Vatican, când Lucian Mureşan a fost consacrat cardinal.

Citiţi AICI şi despre cum se pregăteşte comunitatea greco-catolică din Şercaia de vizita Papei la Blaj.

(Cristina Cornilă)One thought on “,,Papa va rosti de multe ori cuvântul Făgăraş la Blaj”

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.