Pentru că avem multe de spus!

.

Primăria Făgăraș a dat în concesiune iluminatul public!


Consilierii locali au aprobat, joi seara, contractul de concesionare a iluminatului public. Potrivit proiectului de hotărâre, firma cu care municipiul a încheiat contractul este SC FLASH LIGHINT SERVICES SA, cu sediul în București.

Aceasta va avea la dispoziție doi ani, de la ordinul de începere a lucrărilor, să introducă rețele în subteran și să monteze LED-uri în locul actualelor corpuri de iluminat.

„În ședința de Consiliu Local de joi seara am aprobat contractul de concesionare a iluminatului public. Acest contract de concesionare a iluminatului public constă în mentenanța iluminatului public, plus lucrările aferente înlocuirii stâlpilor, realizarea unei magistrale cu 6 tuburi. De asemenea toate firele pe care le avem noi vor fi introduse subteran“, ne-a explicat primarul Gheorghe Sucaciu.

În acest caz a fost, însă o contestație la licitație, tocmai de aceea contractul nu a putut fi încheiat până acum.

„Această licitație a durat doi ani, după doi ani am reușit să atribuim această lucrare. Și asta întrucât aici a fost un interes personal a unuia dintre ofertanți. Unul dintre ofertanți este un cunoscut al unei doamne din Făgăraș, iar aceasta a avut un interes personal în a intimida comisia de anliză a ofertelor. Ulterior s-a demonstrat că noi am avut dreptate și că a existat rea-voință în această privință“, a mai explicat primarul Sucaciu.

La ora aceasta, sistemul de iluminat public nu acoperă toate străzile din oraș, în sensul că mai trebuie montați stâlpi și leduri sau, deși există, nu funcționează. La nivelul Făgărașului au fost identificate 1.812 corprui de iluminat și 1.756 de stâlpi.

Sursele de lumină se bazează pe tehnologii învechite, cu lămpi cu vapori de mercur, culorile luminii sunt diferite, iar componentele învechite înregistrează consumuri mari de energie electrică. Doar un procent de 26% din corpurile de iluminat sunt de generație mai nouă, ce folosesc tehnologie cu vapori de sodiu (453 de corpuri).

Noul iluminat public se va baza pe rețele de alimentare subterane, stâlpi de metal zincați și corpuri de iluminat cu tehnologie LED. În plus, vor fi iluminate și 10 dintre cele mai riscante treceri de pietoni de pe raza orașului.

Îmbunătățirea serviciului de iluminat public presupune următoarele cifre:

  • 23 de km de rețea de drumuri publice iluminate
  • 594 de stâlpi metalici amplasați pe suporturi metalice
  • 594 de cutii stâlp
  • 624 de corpuri de iluminat cu tehnologie LED
  • 24 de cutii electrice
  • 17 puncte de aprindere
  • 10 sisteme semnalizare treceri de pietoni

Autoritățile locale au estimat că, dacă vor concesiona acest serviciu și iluminatul public va fi îmbunățățit de către concesionar, costul la bugetul local scade cu circa 150.000 lei/an.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.