Pentru că avem multe de spus!

.

Sâmbătă, 10 februarie: Moșii de iarnă


mosii de iarnaBiserica Ortodoxă Română prăznuiește, sâmbătă, 10 februarie,  Moșii de iarnă, unde în fiecare biserică se oficiază Sfânta Liturghie, urmată de slujba Parastasului pentru cei adormiţi. După sâmbăta morților urmează lăsatul secului de carne, pe 11 februarie, iar pe 18 februarie cel pentru ouă, pește și lactate, după care creștinii intră în Postul Mare.

În ziua de sâmbătă dinaintea duminicii Înfricosătoarei Judecăți, românii ortodocși îi pomenesc pe cei trecuti la Domnul. Conform traditiei populare, această sărbătoare este numită și „Moșii de iarnă” sau „Sâmbăta morților”. În această zi în biserică sunt pomeniți oamenii care nu au avut parte de slujbe rânduite la înmormântare., potrivit crestinortodox.ro.

Conform datinilor străvechi, în unele zone ale țării bătrânii povestesc cum sufletele morților vin în această zi pe pământ, în timp ce credincioșii dau de pomană mâncare gătită pentru ca spiritele să îi ocolească.

Conform scrierilor ortodoxe, moşii de iarnă marchează începutul sâmbetelor morţilor, în număr de şapte, care se vor încheia sugestiv cu Sâmbăta lui Lazăr, înainte de Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor.

În tradiţia ortodoxă, în ziua praznicului se aduc la biserică, pentru a fi sfinţite, coliva, prescurea şi o sticlă de vin. De asemenea, se sfinţesc vase cu mâncare şi pachete cu alimente pe care rudele celor adormiţi le împart după slujba de pomenire.

foto: romaniatv.net
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.