Şi anul acesta se organizează tabără de creaţie la Boholţ


tabara BoholtÎntr-o casă din satul Boholţ, aparţinând unui fiu al satului, are loc, în fiecare an, singura tabără de creaţie din Ţara Făgăraşului. Este o tabără dedicată în special picturii, iar în general artei în sine, pentru că întâlnim acolo şi sculptori, graficieni, acuarelişti etc.

În ultimii doi ani tabăra a fost organizată mai târziu decâtla primele ediţii, când avea loc, de regulă, în luna iunie.

Ediţia din 2018 a început în 14 iulie, iar cea din 2019 începe în 15 iulie.

,,Dragilor, iute trece anul. Parcă mai ieri vernisam expoziţia lucrărilor realizate de artiştii participanţi la ediţia a VII-a a Taberei de Creaţie ,,PRO BOHOLŢ” şi iată că de luni, 15 iulie, începe ediţia a VIII-a a taberei. La această ediţie ne fac onoarea de a participa artiştii Joanna Galecka, Mariusz Drohomirecki şi Serge Vasilendiuc din Polonia, Valeriu Şuşnea, Sterică Bădălan, Mihai Chisăliţă, Vasile Cătărău şi Ioan Croitor-Brădscu din România. Şi anul acesta avem o secţiune ,,învăţăcei” la care participă elevele Denisa Andreiu şi Smaranda Mănduc, ambele participante şi la ediţia anterioară. Vernisajul expoziţiei lucrărilor realizate în tabără va avea loc la data de 24 iulie 2019, ora 18.00, la Muzeul Ţării Făgăraşului ,,Valer Literat”. Mulţumim conducerii muzeului pentru sprijinul constant acordat Asociaţiei ,,Pro Boholţ”, precum şi artiştilor participanţi pentru acceptul de a ne fi oaspeţi la această ediţie. Tuturor vă adresăm invitaţia de a ne vizita în timpul taberei pentru a-i vedea pe artişti la lucru, precum si în 24 iulie la vernisaj, pentru a ne bucura împreună de realizările darului din Har cu care au fost binecuvântaţi artiştii”, a anunţat organizatorul Taberei de Creaţie, Vasile Joantă.

ing. Vasile Joanta

ing. Vasile Joanta

Gazda taberei, inginerul Vasile Joantă, este un boholţean care trăieşte în Galaţiul Moldovei, dar care nu-şi uită originile şi face tot ce îi stă în putere pentru a promova satul natal. Nu este pictor, n-a fost niciodată, dar ştie că prin artă poate scoate cel mai bine din anonimat satul natal.

Se ştie că în fiecare an lucrările create în tabără poartă, într-un fel sau altul, simbolul satului făgărăşean Boholţ. Boholţul apare pe fiecare pânză, în fiecare lucrare în acuarelă şi chiar în fiecare sculptură a artiştilor care stau aici două săptămâni. Ei se înspiră din peisajele tradiţionale, din portul popular al localnicilor, din feţele aspre de soare ale boholţenilor care muncesc la câmp, din casele lor cu aer tradiţional etc.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.