Sâmbătă, 28 decembrie 2019, a avut loc la Şinca Nouă cea de-a IX-a ediţie a Festivalului Cetelor de feciori.
Au participat 16 cete după cum urmează: Şinca Nouă, Paltin, Holbav, Poiana Mărului, Ucea de Sus, Şercăiţa, Ileni, Veneţia de Jos, Ucea de Jos, Vad, Rucăr, Părău, Voivodenii Mici, Cuciulata, Şinca Veche, Fanfara Şinca Nouă.
Evenimentul a debutat cu întâlnirea din centrul localităţii, din faţa Primăriei Şinca Nouă, la ora 13.00.
,,Am iniţiat acest festival ca să păstrăm tradiţiile din Ţara Făgăraşului. Deja colindatul cetelor de feciori şi jocul acestora au fost incluse în patrimoniul UNESCO, iar noi, ca ţară, avem obligaţia să ne păstrăm această tradiţie. Nu participă la festivalul nostru decât cete care şi-au colindat satul lor, nu e un festival concurs, nu se fac coregrafii. Fiecare ceată îşi prezintă într-un sfert de oră forma autentică a colindului său”, a declarat primarul comunei Şinca Nouă, Dumitru Flucuş, organizatorul acestui eveniment.
,,Mă orientez unde sunt cete în fiecare an, iau legătura cu cetaşii, îi întreb dacă vor şi pot să vină. Încerc să chem, prin rotaţie de la an la an, cete din toate localităţile. Pot să vă spun că de când mă ştiu la Şinca Nouă s-a făcut ceată, absolut în fiecare an şi se va face şi de acum încolo”, a dat asigurări Dumitru Flucuş.
,,Anul acesta am venit cu ceata din Rucăr. Comuna Viştea are două cete în 2019: una în Rucăr şi una în Viştea de Jos. În Rucăr, de când ne ştim noi există ceată, nu a fost niciun an să nu avem aşa ceva. Este o tradiţie pentru comuna noastră ca în fiecare an să participăm cu o ceată la Festivalul de la Şinca Nouă. Dacă Şinca Nouă este la răsăritul Ţării Făgăraşului, comuna Viştea se află la apusul Ţării Făgăraşului! Pentru că suntem la extremităţi, şi portul popular este diferit şi vă dau ca exemplu iia cetaşilor, care la noi, la Rucăr, este cu mânecă largă, faţă de portul din satele de la răsăritul Ţării Făgăraşului”, a declarat primarul comunei Viştea, Florin Ioani, care a însoţit ceata din Rucăr la festivalul de la Şinca Nouă.
,,În satul Rucăr obiceiul este ca, în ziua în care ceata colindă prin sat, să înceapă colindatul de la casa primarului. Tot acolo şi termină colindatul, adică îl colindă practic de două ori”, mărturiseşte primarul Ioani, care şi anul acesta a fost colindat de două ori de ceată.
,,Costumul popular al fetei din ceata din Veneţia de Jos este compus din: cârpă de păr, şurţ colorat, brâu de mărgele cu fundă care semnifică faptul că fata este necăsătorită, pieptar cusut manual pe piele de oaie, iie cu motive cusută tot manual şi o fustă neagră groasă care se poartă doar iarna. Costumul bărbatului este alcătuit dintr-o cămaşă cusută de mână, pieptar cusut pe piele de oaie la fel ca şi al fetei, căciulă cu vâstră specifică Veneţiei, curea lată, cioareci, cizme şi zârnă”, descfrie unul dintre cetaşii Veneţiei de Jos portul popular din satul său.
În faţa Primăriei din Şinca Nouă fiecare ceată participantă la festival a făcut o fotografie cu gazda evenimentului, primarul comunei Şinca Nouă, Dumitru Flucuş.
De la sediul Primăriei toate cetele au plecat într-o paradă a cântecului şi portului popular până la căminul cultural. Aici, fiecare ceată şi-a prezentat colindul autentic din satul de provenienţă.