A fost aprobat bugetul municipiului Făgăraș! Peste 70% din totalul bugetului – la dezvoltare și investiții


Consilierii locali, convocați în ședință ordinară joi, 23 februarie, au votat bugetul local al municipiului Făgăraș pentru anul 2023. Astfel, bugetul pe anul 2023 este în sumă totală de 337,038 milioane lei, mai mare ca cel de anul trecut cu 50 de milioane de lei.

Din această sumă, 258,13 milioane se duc la dezvoltare, 76,6%. La funcționare se duc 78,89 milioane de lei, adică 23,4% din totalul bugetului.

Cheltuielile secțiunii de dezvoltare sunt compuse din: excedentul anului trecut – 10,5 milioane de lei, contractul de finanțare prin programul Anghel Saligny pentru ocolioarea municipiului – 16 milioane de lei. De asemenea, s-au semnat patru contracte pe PNRR în valoare de 36.045 milioane de lei și proiecte pe fonduri europene în valoare de 193,28 milioane de lei.

Amendamente

La proiectul bugetului local au fost aduse o serie de amendamente ale consilierilor locali, printre care amintim – grupul USR a adus  următoarele amendamente: reabilitarea parcurilor de copii unde este cazul și înființarea de noi parcuri în cartiere unde nu există, amenajare patinoar în preajma sărbătorilor de iarnă, achiziționarea a 50 de pubele de gunoi stradale pentru colectare separată, montarea de stâlpi în preajma trecerilor de pietoni, cu scopul de a bloca parcarea mașinilor, înființarea unui centru pentru femeile victime ale violenței domestice. Un amendament, acela de achiziționare a mașinilor de curățare străzi și trotuare, nu a trecut, întrucât aduce o dublă finanțare pentru Salco.

Un amendament al PNL a fost acela de a subvenționa taxa de salubritate cu 6 lei/lună din totalul taxei, banii fiind luați din capitolul cheltuieli materiale. Un amendament care a avut 10 voturi pentru, însă care nu a trecut la proiectul de hotărâre privind stabilirea taxei de salubritate, întrucât ,,trebuie făcută o procedură pentru a obține subvenționarea, iar aceasta se face doar către firma de salubritate, nu către cetățean. Amendamentul nu are niciun suport de legalitate. Mai mult, sursa pe care au indicat-o nici pentru o lună de zile nu ajunge”, a spus primarul Gheorghe Sucaciu.

De asemenea, directorul economic al Primăriei Făgăraș a adăugat, în cadrul ședinței: ,,Analizând amendamentul la proiectul de buget pe anul 2023, am constatat următoarele aspecte: referitor la forma amendamentului, la capitolul subvenții, care este indicat în amendament, nu există în clasificația bugetară, prevăzută de reglementările legale în vigoare, o eventuală subvenție ar trebui alocată la capitolul 74. – Protecția mediului. De asemenea, ca și sursă de finanțare a acestei subvenții, sunt indicate sumele aferente cu serviciile de avocatură și serviciile de informare publică prin intermediul mass – media, care ar trebui să fie zero în bugetul pe anul 2023. Ori, acest lucru este imposibil, fiind încheiate contracte semnate pentru serviciile de avocatură în baza unor HCL-uri, care au termene de plată în acest an și care reprezintă angajamente legale, pentru care trebuiesc cuprinse credite bugetare. De asemenea, nici la serviciile de informare publică prin intermediul mass – media suma nu poate fi zero, acoperirea de informații publice către cetățeni este o obligație legală a unei instituții publice. (…) Amendamentul nu îndeplinește condițiile legale, nici în ceea ce privește forma, nici în ceea ce privește conținutul”.

Amendamentul a trecut cu 10 voturi pentru, însă, atunci când a venit votul la proiectul de pe ordinea de zi privind taxa de salubritate, amendamentul nu a întrunit voturile necesare.

Alte amendamente au fost depuse de către Cristian Ludu – PSD, anume: supraînălțări a trecerilor de pietoni în jurul școlilor și creare fonduri pentru victimele violenței domestice. Ultima a fost, deja, prinsă în bugetul local. În ceea ce privește amendamentul privind supraînălțarea, nu a avut avizul comisiei de circulație. ,,Proiectul vi s-a respins și la comisia de circulație, astfel, el nu poate fi adoptat nici acum, neavând acest aviz. Aceste supraînălțări au creat probleme în alte orașe. Amendamentele nu pot fi incluse în bugetul pentru anul 2023, neavând condițiile de legalitate, din punct de vedere tehnic, comisia de circulație nu a agreat acest proiect”, a spus primarul în cadrul ședinței.

Cele două amendamente au fost votate de 10 cosnilieri, astfel au trecut.

Consilier local în conflict de interese

Consilierul local Johannes Klein s-a aflat, la ședința de joi seară, în conflict de interese la proiectul bugetului local, o solicitare în acest sens venind de la ANI (Agenția Națională de Integritate). Consilierul local s-a aflat în conflict de interese, el fiind, totodată, atât consilier local, cât și președinte al asociației Diakonia și reprezentant al Bisericii Evanghelice, cele două din urmă încasând, în mod direct, bani din taxele și impozitele făgărășenilor, deci bani din bugetul local.

,,Consilierul Johannes Klein ar trebui să se abțină atât la votul amendamentelor, cât și la votul final al proiectului bugetului local al municipiului Făgăraș. A venit o solicitare de la ANI pentru a le înmâna absolut toate documentele unde consilierul a votat și unde și-a votat banii, din acest motiv este incompatibil cu absolut tot ceea ce înseamnă bugetul. În cadrul acestei ședințe i s-a atras atenția. La fiecare ședință, mai ales la cea de votare a bugetului, secretarul general atrage atenția cine trebuie să se abțină de la vot sau să se retragă de la ședință”, a zis, în cadrul ședinței, primarul Gheorghe Sucaciu.

Buget votat

Bugetul munuicipiului Făgăraș a fost votat pe capitole, subcapitole, anexe. Astfel, bugetul pe anul 2023 este în sumă totală de 337,038 milioane lei. Din această sumă, 258,13 milioane se duc la dezvoltare, 76,6%. La funcționare se duc 78,89 milioane de lei, adică 23,4% din totalul bugetului.

,,Avem un buget cu 50 de milioane de lei mai mare față de anul trecut datorită faptului că am mai semnat câteva contracte cu finanțare europeană. Anul acesta avem peste 76% bani alocați pentru dezvoltare, investiții în domeniul rutier, mobilității, în domeniul sănătății, modernizării infrastructurii, activității educaționale. Este un buget echilibrat și sper ca până la sfârșitul anului să îl putem executa așa cum ni l-am propus acum. După cum știți, pe parcursul anului, mai vin anumite oportunități și facem acele rectificări de care avem nevoie. Au fost și discuții și amendamente. Cei de la PNL au venit cu un amendament populist, de a subvenționa taxa de salubritate cu 6 lei. Trebuie făcută o procedură pentru a obține subvenționarea, iar aceasta se face doar către firma de salubritate, nu către cetățean. Noi avem un regulament și o Hotărâre de Consiliu unde putem acorda ajutor de stat, de la bugetul local, cetățenilor care au nevoie, în urma unei evaluări efectuate de către Asistența Socială”, a declarat primarul Gheorghe Sucaciu.

Cheltuielile secțiunii de dezvoltare sunt compuse din: excedentul anului trecut – 10,5 milioane de lei, contractul de finanțare prin programul Anghel Saligny pentru ocolioarea municipiului – 16 milioane de lei. De asemenea, s-au semnat patru contracte pe PNRR în valoare de 36.045 milioane de lei și proiecte pe fonduri europene în valoare de 193,28 milioane de lei.

(Alina ROMAN)




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.