Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit, joi, 8 septembrie 2022, la vârsta de 96 de ani. Noul suveran proclamat al țării este fiul său cel mare, Charles al III-lea.
Regatul Unit și-a putut lua rămas bun de la cea care a avut cea mai lungă domnie din istoria sa – 70 de ani – până luni, 19 septembrie, când au loc funeraliile Reginei Elisabeta a II-a.
Regele Charles al III-lea a găzduit duminică seara un dineu la care au venit toți liderii și invitații care participă luni la funeralii. Printre ei, și președintele Klaus Iohannis.
În acest timp, poliția și autoritățile din Londra se pregătesc să dea piept cu cea mai mare provocare de securitate din istoria lor.
Regele Charles al III-lea le-a mulţumit duminică seară tuturor celor care l-au susţinut, pe el şi pe familia sa, de la moartea, pe 8 septembrie, a mamei sale, regina Elisabeta a II-a, ale cărei funeralii luni se anunţă grandioase, cu o mulţime uriaşă şi demnitari veniţi din întreaga lume, relatează AFP.
Funeraliile Reginei Elisabeta a II-a au loc peste câteva ore. Lumea întreagă și liderii ei se pregătesc să-și ia adio de la un simbol și să ia parte la momentul care marchează apusul unei întregi epoci. Șefii poliției și medicii londonezi se pregătesc, însă, pentru un adevărat coșmar în materie de securitate. Pentru ei este cea mai mare provocare din istorie: trebuie să pună în balanță nevoia de a-i proteja pe liderii și demnitarii lumii și dorința publicului de a-și plânge regina la care a ținut atât de mult, relatează CNN.
Unii au comparat amploarea evenimentului cu cea a Jocurilor Olimpice de la Londra din 2012. Într-un interviu acordat la începutul acestei săptămâni pentru Sky News, primarul Londrei, Sadiq Khan, a declarat, referindu-se la amploarea evenimentului: „Dacă vă gândiți la maratonul de la Londra, la carnaval, la nunțile regale anterioare, la Jocurile Olimpice – este totul la un loc”.
Pașii „Operațiunii Podul Londrei”, planul pentru funeralii, au fost atent analizați ani de zile de numeroasele agenții implicate, regina însăși supervizând fiecare detaliu înainte de moartea sa. Londra a înregistrat deja o aglomerație fără precedent în zilele care au precedat funeraliile. Numărul mare de persoane a făcut ca vineri să se întrerupă temporar accesul la cozile de la catafalcul reginei.
Sute de lideri și VIP-uri vor participa la funeralii și vor trebui transportați la Westminster Abbey, unde are loc serviciul religios.
În același timp, este vorba și despre o operațiune mamut de logistică, implicând diferite aspecte – medici, toalete, curățarea străzilor, închiderea circulației. Mărimea mulțimii care se va strânge pentru a-și aduce un ultim omagiu este imposibil de prezis, dar probabil va fi cel mai mare eveniment cu care s-a confruntat vreodată rețeaua londoneză de transport, potrivit șefului acesteia, Andy Byford.
Invitațiile la funeralii au fost trimise liderilor mondiali, politicienilor, personalităților publice și membrilor familiilor regale europene. Sunt peste 500 de demnitari internaționali, iar considerentele de securitate sunt uriașe. Funeraliile vor începe luni la ora locală 11:00 (13:00, ora României).