Expoziţie de dantele, la Făgăraş, provenite din două colecţii particulare


O expoziţie de dantele va fi deschisă de vineri, 5 mai, la Muzeul Ţării Făgăraşului ,,Valer Literat”. Publicul poate vedea piesele de dantelă vreme de o lună, până în 5 iunie.

,,Dantele de mână din Mândra. Zestre cu poveste” este denumirea expoziţiei, expoziţie care este organizată de Muzeul de Pânze și Povești din Mândra, în colaborare cu Ana-Maria Borca, una dintre dintre cele zece doamne care activează în grupul de dantelărese din Mândra.

În cadrul expoziţiei vor fi prezentate peste 50 de dantele și eșantioane primite sau chiar lucrate manual de bunicile Anei.

,,Ideea unei expozitii cu dantelă s-a născut in mintea mea în momentul în care am gasit in lada de zestre foarte multe modele de dantele, modele facute de bunicile mele. Aceste esantioane, sa le numim asa, au folosit pentru a fi utilizate mai apoi la cipca/rețe, pentru ornamentarea fețelor de masă, a cearceafurilor, a iilor și elementelor de costum popular etc. Apoi am construit pe baza acestei idei, împreună cu Alina Zară de la Mândra Chic, în cadrul campaniei de recuperare a unor meșteșuguri pierdute: țesutul la război și dantelăritul. Știu că multă lume mai are încă astfel de tipuri de dantele, dar prea puțini le mai folosesc și prea puțini mai știu să croșeteze. Tocmai pentru a evidenția frumusețea acestui meșteșug și pentru a-l promova, de ce nu, mi-am dorit să aduc în atenția oamenilor ceea ce au lucrat bunicile mele. Am căutat expoziții similare la noi în zonă și nu am găsit și mi se pare foarte bizar, pentru că în satele din Țara Făgărașului s-a croșetat foarte mult. Imi amintesc că la noi în Mândra, bunica mea croșeta pe băncuța de la poartă de câte ori avea timp, mai ales când ieșea ,,în povești’’ cu vecinele. M-am bucurat de sprijinul tatălui meu pentru partea caligrafică. O parte din modelele de dantelă sunt înrămate și au citate ale autorilor români, scrise caligrafic sub ele. Susțin și sprijin exprimările artistice, mai ales când este vorba de lucru manual. Mi s-a parut interesantă ideea de a merge oarecum pe o linie genealogică (a satului Mândra), în sensul că expoziția are dantele ale bunicilor mele, cu scrisul caligrafic al tatălui meu și cu aportul meu în expunere și promovare”, a precizat Ana-Maria Borca.

,,Eu cred foarte mult că meșteșugurile tradiționale trebuie readuse în comunități. Pot fi vectori de dezvoltate locală pe toate planurile: cultural, economic, spiritual. Tocmai de aceea am demarat proiectul Urzeala Vremurilor, pentru a recupera meșteșuguri din domeniul patrimoniului textil și pentru a le reda oamenilor din sate. Expoziția ,,Dantele de mână din Mândra – Zestre cu poveste” este prima din seria de expoziții și evenimente colaborative și itinerante, propuse de Muzeul de Pânze şi Poveşti în cadrul campaniei de recuperare a meșteșugurilor pierdute din Ţara Făgăraşului. Expoziția este inițiată de Ana, cea mai tânără membră a grupului de dantelărese din Mândra, care a învățat de curând acest meșteșug, în șezătorile noastre. Prin această expoziție dorim să aducem un omagiu străbunicilor și bunicilor, dar și să contribuim la promovarea acestui meșteșug, care merită să fie redescoperit, cunoscut, apreciat și valorizat, în contextul în care hand made-ul este pe cale să se transforme în high culture în întreaga lume”, a precizat Alina Zară, coordonatoarea Muzeului de Pânze şi Poveşti din Mândra.

Piesele de dantelă care vor face parte din expoziţie sunt vechi de 7-8 decenii.

 

,,Pentru mine dantela este o expresie arhitecturală a tuturor gândurilor, emoțiilor și simțirilor persoanei care croșetează. De altfel, se și spune că arta este un duhovnic impecabil. Este nevoie de concentrare, de gândire matematică, de simț artistic, de finețe, de blândețe, dar și de fermitate deopotrivă. Cu toate acestea, consider că oricine poate învăța acest meșteșug, pentru că… unde e voință, e putință. Eu m-am ambiționat în urmă cu 6 luni să învăț să croșetez, deoarece din păcate nu am fost interesată atunci când bunicile mele erau dispuse să mă învețe. Dar niciodată să nu spui niciodată, pentru că… niciodată nu este prea târziu. Am frecventat șezătorile organizate de Muzeul de Pânze și Povești din Mândra, unde, de la dantelăresele din sat, am învățat tainele croșetatului, în cadrul campaniei Urzeala Vremurilor. Expoziția reunește nu doar modele ale bunicilor mele, dar și exponate donate de doamnele din Mândra. Prin această expoziție dorim să aducem un omagiu străbunicilor și bunicilor, dar și să contribuim la promovarea acestui meșteșug, care merită să fie redescoperit, cunoscut, apreciat și valorizat, în contextul în care hand made-ul este pe cale să se transforme în high culture în întreaga lume. Exponatele au o vechime de peste 70 – 80 de ani și provin din două colecții particulare: Colecția Ana Maria Borca, coordonator Zestre cu poveste, din Făgăraș, și colecția Muzeul de Pânze și Povești, Mândra”, mai precizează Ana-Maria Borca.

Vernisajul expoziţiei va avea loc vineri, 5 mai, ora 14.00.

 

(Cristina Cornilă)

 




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.