Muzeul ,,Valer Literat” găzduiește o expoziție despre bresle


La Muzeul Țării Făgărașului ,,Valer Literat” funcționează expoziția ,,Meșteșuguri și meșteșugari – bresle din sudul Transilvaniei”, organizată în colaborare cu Muzeul Național Brukenthal.
Această expoziție prezintă modul de organizare a breslelor, care au fost constituite în vederea reglementării producţiei, a desfacerii produselor, a procurării materiei prime, a înfiinţării de noi ateliere şi a combaterii concurenţei.
Breslele aveau şi obligaţii militare. Fiecare breaslă apăra un turn şi o porţiune din zidul de fortificaţii al oraşului, iar în timp de pace membrii ei prestau servicii de pază.
Etapa premergătoare organizării meşteşugurilor în bresle coincide cu evoluţia localităților din sudul Transilvaniei, în interiorul cărora se desfășura o viaţă meşteşugărească şi comercială activă. Din anul 1376 datează primul regulament de organizare al breslelor din Sibiu, dar menţiunea că în acel an ele au fost „reînfiinţate” îndreptăţeşte ipoteza că aceste organizații meșteșugărești au apărut mai devreme.
Prin intermediul obiectelor de identificare şi reprezentare – semne, sigilii, lăzi, urne de vot, convocatoare, obiecte cu semnul breslei –în cadrul expoziției este surprinsă organizarea şi viaţa internă a breslelor şi a frăţiilor de calfe.
Curatorii acestei expoziții sunt dr. Raluca Maria Frîncu și dr. Constantin Băjenaru.
Colaboratori: Chris Balthes, Călin Bobic, Răzvan Malanca, Cristina Mihu, Ramona Muntean, dr. Alexandru Munteanu, dr. Raluca Maria Teodorescu, dr. Radu Teuceanu, Cristina Mihaela Rădulescu.
Expoziția poate fi vizitată până în data de 30 septembrie 2022.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.