Femeia care a lucrat pentru industria de armament, angajata lunii martie la Demgy


Sanda Mihai, în vârstă de 60 de ani, din Râuşor, este mândria companiei Demgy în luna martie. În luna Bunei Vestiri, Sanda a primit vestea că a fost desemnată angajata acestei luni în cadrul fabricii.

În companiile româneşti din mediul privat politica referitoare la angajatul lunii lipseşte cu desăvârşire. Nu se practică niciun sistem care să-l recompenseze moral sau financiar pe salariatul care a avut o producţie bună, care s-a remarcat pentru o idee deosebită sau a gestionat bine o întâmplare neprevăzută de la locul de muncă şi a salvat compania de la o pierdere. Dar în compania Demgy, care funcţionează după model francez, organizarea muncii este îndreptată şi spre premierea celor care au avut rezultate remarcabile în fabrică, atât cu o sumă de bani, cât şi cu alte beneficii menite să îl împlinească sufleteşte pe cel căruia îi sunt adresate.

Luna aceasta laurii sunt culeşi de către Sanda, care la vârsta de 60 de ani este om de bază în departamentul său.

,,Eu sunt din Râuşor şi fac naveta la fabrică în Făgăraş, pentru că firma ne plăteşte transportul. Lucrez aici din anul 2012, când m-am angajat ca operator în departamentul de Injecţie. Am lucrat în Injecţie până acum vreo 4 ani, apoi vreme de un an am fost în atelierul de triere, iar de circa 3 ani sunt la un proiect nou care se numeşte Gonfleure. Proiectul prevede fabricarea unui singur tip de piesă, un suport care se foloseşte la umflarea cauciucurilor, adică un ceas care arată presiunea din anvelope. Diferă doar culoarea, pentru că poate fi roşu, negru sau gri. Eu fac controlul final al acestor piese care se injectează în fabrică şi se duc spre Franţa”, povesteşte Sanda Mihai.

Proiectul Gonfleure aparţine tot Departamentului Injecţie şi se desfăşoară cu 3 băieţi, 3 fete şi cu doamna Sanda Mihai, care, ca şi controlor de calitate, adună în schimbul 1 când vine la serviciu toate pesele fabricate pe zi de la toate schimburile şi le trece prin ochiul său format, în căutarea împerfecţiunilor. În general, face asta cu 500-600 de piese zilnic.

Povestea profesională a Sandei a început, ca aproape în toate cazurile făgărăşenilor care se află astăzi în pragul pensiei sau chiar la pensie, cu Combinatul Chimic. Aici a ajuns după ce a absolvit Liceul de Chimie – Industrialul de astăzi. A lucrat cu trotil la o secţie specială care se numea Bofors. Poate numele vă spune ceva, căci a fost un producător internaţional de arme, respectiv o firmă suedeză care fabrica înainte de prima jumătate a secolului trecut cele mai cunoscute arme. A rămas şi un pistol cu denumirea de Bofors, care a fost foarte eficient în Al Doilea Război Mondial. Firma a mai produs şi alte echipamente militare care au fost folosite până târziu, inclusiv la Războiul din Golf.

,,Prin anii ’90 a fost o explozie la noi în secţie, iar după aceea eu nu m-am mai întors în Combinat pentru că rămăsesem însărcinată cu primul copil. Am trei băieţi, astăzi toţi sunt căsătoriţi şi au familiile lor. Printre sarcini şi după sarcini am lucrat mai mulţi ani în comerţ, iar prin 2010 am fost o vreme plecată şi în Germania, unde am lucrat într-un abator. Din 2012 am venit la Demgy, care pe vremea aceea se numea Dedienne”, spune Sanda.

Unul dintre fiii femeii a lucrat şi el la Demgy vreme de 4 ani, până când s-a mutat cu familia la Sibiu, iar acum lucreză tot ceva asemănător la o firmă de mase plastice.

În timpul liber, Sanda îşi petrece timpul cu nepoţelul aflat pe clasa a III-a pe care îl are de la fiul cel mare, iar de la băiatul mijlociu, cel aflat la Sibiu, aşteaptă un al doilea nepot.

 

Fabrica Demgy de la Făgăraș face parte dintr-un grup mai mare, în care activează mai multe fabrici distincte din Franța, România, Statele Unite şi, din octombrie 2023, alte două fabrici din Germania. De asemenea, are birouri deschise în Germania, Israel și Regatul Unit. În Făgăraş, compania a ajuns în anul 2004 şi de atunci este unul dintre angajatorii cu renume din zonă.

(Cristina Cornilă)
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.