Fierari de Evul Mediu la porțile Cetății


Nişte băieţi prăfuiţi, cu pantaloni evazaţi negri şi cu iz de Evul Mediu, de două zile, bat de zor fierul încins, la intrarea în Cetate. Meșteșugul medieval atrage bine de tot turiștii, care stau cu ochii căscați minute bune să vadă în ce se transformă materialul încins.

Vorbesc puțină românește și nici înfățișare n-au să fie români.

,,De unde veniți voi?”, îl întreb pe unul dintre ei, aflat într-o scurtă pauză de la îndeletnicirea sa.

,,Venim de la Sibiu, dar de fapt suntem din Germania”, îmi răspunde interlocutorul meu, într-o limbă română adaptată.

Îmi spune că ei sunt calfele călătoare, că au fost și anul trecut la Zilele Cetății și că sunt ,,cantonați” la Sibiu, unul dintre puținele puncte din Europa unde se mai găsesc astfel de meșteri.

De acum încolo fac documentare pe cont propriu.calfe

Aflu despre aceste calfe că sunt tineri călători, plecați în lume să învețe meșteșug și să-și facă un rost în viață. Există un cod strict de conduită care dictează cine și cum poate deveni calfă. Până în 30 de ani, necăsătorit, fără copii, obligații sau datorii. Pornesc de acasă cu o singură monedă în buzunar, pe care trebuie să o aducă înapoi, iar timp de trei ani și o zi nu au voie să se apropie de locul natal, pe o rază de 50 de kilometri. Călătoria lor inițiatică e menită să-i așeze în final în rândul meșterilor pricepuți.

Calfele au și un costum specific, croit înainte de începerea călătoriei. Acesta este alcătuit de regulă din pantaloni evazaţi, vestă şi haină de culori diferite, în funcție de breaslă, pălărie şi bocanci negri.

Zilele FagarasuluiCalfele călătoare mai există în puține țări, precum Germania, Austria, Elveția, Franța. Tot de acolo vin constant, din 2002 încoace, și la Sibiu. De ce tocmai aici? Pentru că Sibiul a fost, alături de Brașov și Bistrița un renumit centru meșteșugăresc, iar Biserica Evanghelică a pus aici la dispoziție o clădire, care să le fie casă și atelier tinerilor călători. Alături de Rügen, Neustadt și Leipzig, Sibiul a intrat astfel în rândul orașelor care oferă adăpost calfelor contemporane. Atât în Evul Mediu, cât și acum, calfele au făcut legătura dintre Sibiu și marile centre meșteșugărești europene.

Calfele călătoare mai stau la Cetate până mâine, când se încheie Zilele Cetății. Ca pe vremuri, transformă fierul încins în unelte.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.