Hram la Biserica ,,Sfânții Împărați Constantin și Elena” din Victoria. Vor fi aduse moaștele Sfântului Efrem cel Nou


Credincioșii din orașul Victoria se pot închina, timp de dou zile, la moaștele Sfântului Efrem cel Nou, care vor fi aduse la Biserica ,,Sfinții Împărați Constantin și Elena” din orașul Victoria, cu prilejul hramului acestui lcaș de cult.

Biserica Sfintii Imparati Constantin si Elena din Victoria

,,Cu binecuvântarea Preafericitului Patriarh Daniel și a Înaltpreasințitului Laurențiu Streza, vom aduce sâmbătă, 20 mai, moaștele Sfântului Efrem cel Nou, de la Mânăstirea ,,Radu Vodă” din București. Sâmbătă, la ora 16.00, vom întâmpina delegația de la București care va aduce sfintele moaște, apoi vom săvârși slujba vecerniei și acatistul Sfântului Efrem cel Nou. Duminică, în ziua hramului, de la ora 10.00, va avea loc Sfânta Liturghie, apoi după-masa, de la ora 17.00, Taina Sfântului Maslu”, a declarat preotul paroh Daniel Smădu.

Moaștele Sfântului Efrem cel Nou vor sta în lăcașul de cult de la Victoria până la finalul zilei de duminică.

 

Călugărul Efrem, torturat de otomani 8 luni fără întrerupere

Sfântul Efrem a fost un monah grec ucis de otomani, după ce mai înainte a fost chinuit vreme îndelungată de aceștia pentru a se lepăda de credință. Se întâmpla în anul 1425. Martiriul Sfântului Efrem cel Nou a durat 8 luni. În toată această perioadă, turcii l-au chinuit zi de zi pe Sfântul Mare Mucenic Efrem cel Nou, pentru a-l determina să-și lepede credința ortodoxă și să se facă musulman.

În 1416 otomanii ocupă Attica și, începând să jefuiască și să maltrateze comunitățile locale, ajung câțiva ani mai târziu (1424) și înaintea porților mănăstirii ,,Bună Vestire” pe care, atacând-o, ucid pe toți călugării aflați în ea. Sfântul Efrem, nefiind în acea vreme în mănăstire, ci într-o peșteră învecinată, continuă să se nevoiască în acele locuri până în 14 septembrie 1425 când este luat rob de aceiași otomani. Încercând să-l silească să se lepede de credința sa, otomanii îl închid pe sfânt în închisoare, înfometându-l și bătându-l sistematic. Într-un astfel de regim, supus chinurilor și umilințelor, trăiește sfântul vreme de 8 luni până când otomanii se hotărăsc să-l ucidă. Astfel, pe 5 mai 1426, sfântul Efrem este scos din închisoare și legat de un dud din apropiere cu capul în jos. Apoi, otomanii îi smulg barba, îl lovesc cu bucăți de fier și îi înfig un lemn aprins în abdomen. Astfel de chinuri s-au repetat până ce sfântul a murit în aceeași zi.

Trupul monahului a fost îngropat mai târziu de niște țărani din acele locuri.

A fost întâi canonizat de Biserica Ortodoxă Greacă în anul 1998, urmată de alte biserici ortodoxe.

 

 

 

 

 

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.