Inventarierea terenurilor din comuna Șercaia, la final. ,,Cadastrul general a fost unul din obiectivele majore ale acestui mandat”


  • Lucrările privind cadastrul general s-au finalizat în comuna Șercaia. Primăria comunei anunță că toate suprafețele de teren ale comunei Șercaia au extrase de carte funciară aactualizate cu situația reală din teren.

Cristinel Paltin, primar comuna Șercaia

Una din marile realizări ale actualei administrații din comuna Șercaia este finalizarea cadastrului general. Un deziderat de mulți ani al primarului Cristinel Paltin, care, însă, atrage atenția și asupra unor probleme ivite pe parcursul acestui amplu proiect al comunei.

,,Cadastrul general a fost unul din obiectivele majore ale acestui mandat. Acum avem o evidență foarte clară asupra tuturor terenurilor care mai trebuie retrocedate, oferindu-mi mie posibilitatea acum să închei și procesul de retrocedare, început în 1990. Partea mai puțin fericită este că nu voi avea suficientă suprafață de teren pentru a onora toate cererile care au fost aprobate la a-și primi terenurile înapoi”, spune primarul comunei Șercaia, Cristinel Paltin.

comuna Șercaia

Acesta spune că anumite probleme s-au ivit în localitatea Șercaia, care, în trecut, a fost sat săsesc. Aici, sașii au fost deposedați de terenuri în 1945 și au fost împroprietăriți românii. Iar în 1962, o dată cu marea colectivizare, comuniștii au luat pământurile rmânilor și au înființat cooperativele agricole de producție. Iar în 1990, românii și-au luat terenurile înapoi, care, practic, nu era ale lor, ci ale sașilor, spune edilul.

,,Au venit apoi noile legi, care au spus că toți înaintașii, care au avut terenuri, să fie reîmproprietăriți. Ori, pământul din Șercaia ar trebui retrocedat, o parte din el, de două ori: și românilor, și sașilor. De aceea suntem în deficit de teren. Nu cum se aude pe la bisericuțe că au plecat sașii cu pământul. Nu au plecat, dar o parte din copiii lor și-au revendicat moștenirile înaintașilor. O problemă foarte grea. Ca să nu spun de toate situațiile ivite în 50 de ani de socialism, în care suprafețe din comuna Șercaia au fost retrocedate către alte UAT-uri, către Șinca, Mândra, Părău, pe care o parte am reușit să le-am luat înapoi, într-oprimă fază. Am reconstituit granițele comunei, așa cum a fost comuna Șercaia, dar asta nu a fostsuficient să acopăr toate cererile de retrocedare”, mai spune primarul.

Chiar și așa, Cristinel Paltin spune că sunt șanse mari ca în cursul acestui an să fie finalizate toate cererile de cadastru general.

,,Speranțe mari ca în cursul acestui an sau până la finalul mandatului, deci luna septembrie, oricare ar fi rezultatul alegerilor,  vor fi finalizate toate cererile de cadastru general. Cu cadastrul general trebuia să se înceapă retrocedarea terenurilor. Ca să fac un lucru, trebuie să văd de unde încep. Ori, noi nu am știut de unde plecăm. Am zis să împărțim terenurile, dar nu am avut o evidență clară a tuturor terenurilor. Dacă se începea cu cadastrul general, aveai oglinda clară, iar apoi începea procesul de retrocedare. Dar la noi a fost ca la noi, invers”, mai spune Paltin.

Lucrările pentru realizarea cadastrului general gratuit au debutat la Șercaia în anul 2020. Cetăţenii şi comuna au fost scutiţi de la toate cheltuielile pe care le presupune această procedură, pentru că au fost suportate din fonduri nerambursabile. Mai multe sute de comune din țară au beneficiat de cadastrare gratuită finanțată din fonduri europene. Numai în etapa în care a intrat Șercaia în această procedură, au mai fost alte 214 unități teritoriale selectate pentru cadastrare gratuită.

(Alina ROMAN)




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.