Luxemburgul trimite militari în Grupul de Luptă NATO de la Cincu


Luxemburgul a trimis duminică un contingent militari de circa 30 de persoane în România pentru a întări flancul estic al NATO, a anunţat ministerul luxemburghez al Apărării.

Aceşti militari luxemburghezi vor fi integraţi într-un batalion multinaţional condus de Franţa şi care cuprinde şi trupe neerlandeze – care vor fi înlocuite începând din iulie de o companie belgiană. Ei vor îndeplini misiuni de recunoştere. Guvernul marelui ducat de Luxemburg a aprobat această misiune pe 12 decembrie pentru o durată programată de doi ani şi jumătate, transmite La Libre Belgique, citată de Rador.

Viceprim-ministrul şi ministru al apărării, François Bausch, a asistat duminică la plecarea contingentului luxemburghez, care va participa la activităţi de vigilenţă întărită (în engleză „enhanced Vigilance Activities”, eVA) ale NATO în România, decise în urma invadării Ucrainei de către Rusia, pe 24 februarie 2022.

Contingentul a decolat la bordul unui avion militar Airbus A400M al flotei comune belgiano-luxemburgheze, a precizat ministerul Apărării într-un comunicat.

Participarea luxemburgheză la eVA România prevede desfăşurarea iniţială a 27 de militari, cu un prag maxim de 30 de membri ai armatei, pe o durată totală de 28 de luni, în baza de la Cincu din judeţul Braşov. Misiunea membrilor armatei constă în participarea cu un pluton de recunoaştere uşor, integrat într-o companie neerlandezo-belgiană, şi eventual cu posturi de stat major sau de sprijin operaţional, administrativ, logistic sau medical.

Grupul de Lupta NATO din România este condus de Franța ca națiune cadru şi include contribuții militare olandeze si belgiene.

 

Foto: baza de la Cincu, arhivă

 

 Articole similare

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.