Maria Alexandra Băiulescu, fiica a doi medici din Țara Făgărașului, este șefa de promoție de la Facultatea de Medicină din București


În familia medicilor Gabriel și Mirela Băiulescu a fost bucurie mare în această toamnă. Fiica Alexandra a absolvit Facultatea de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie ,,Carol Davila” din București, ca șefă de promoție. Tânăra, în vârstă de 24 de ani a reușit performanța aceasta, având peste 800 de studenți în generația sa.

,,Eu sunt din orașul Victoria. Aici am terminat Liceul Teoretic ,,Ion Codru Drăgușanu”, apoi am studiat 6 ani medicina la ,,Carol Davila” în București. La modulul de limba română au fost înscriși peste 800 de studenți. Se aleg doi șefi de promoție, unul la modulul de limba română, altul la modulul de engleză. Eu am fost șefa de promoție de la română, având media de 9,96 pe cei 6 ani de studiu. Față de alte facultăți din țară, la Medicină la București examenul de licență se dă doar în luna septembrie, de aceea am fost aleasă șefă de promoție toamna”, spune Alexandra.

Tânăra își dorește să lucreze ca medic cardiolog pediatru, în domeniul malformațiilor cardiace congenitale. Pentru a ajunge acolo trebuie să facă un rezidențiat de 5 ani pe pediatrie generală, iar apoi o specializare de 3 ani pe cardiologie pediatrică.

,,Eu iau în calcul foarte serios să mă formez în străinătate, în Germania, iar apoi aș vrea să revin acasă. În timpul facultății, am mai fost plecată un semestru cu bursă Erasmus la Facultatea de Medicină din Viena. Tot la Viena, în spitalul AKH, am făcut practică 4 săptămâni în departamentul de cardiologie pediatrică. Coordonatoarei mele de licență, șef de lucrări dr. Roxana Enache, trebuie să îi aduc mulțumiri, deoarece mi-a deschis calea către domeniul extraordinar al malformațiilor cardiace congenitale”, a precizat tânăra.

Alexandra este fiica medicului chirurg pensionat Gabriel Băiulescu și a medicului de laborator Mirela Băiulescu, care lucrează în cadrul Spitalului Municipal Făgăraș. Este nepoata regretatului profesor Ion Funariu.

(Cristina Cornilă)

Discursul Alexandrei în calitate de șefă de promoție

 

Domnule Decan, onorat prezidiu, distinse cadre didactice, stimați invitați, dragi părinți și colegi,

Reputatul filosof și orator latin Cicero constata că „În nimic oamenii nu se apropie mai mult de zei decât în a da sănătate oamenilor”. Totodată, regretatul profesor Dr. Iuliu Hațieganu definea medicina ca ştiinţa şi conştiinţa încălzite de iubire faţă de oameni. Cu alte cuvinte, medicina a fost dintotdeauna privită ca o misiune nobilă, în care știința, puterea minții și inima conlucrează pentru atingerea celui mai înalt scop: starea absolută de bine din punct de vedere fizic, mintal și social a pacientului. Noi am avut curajul, pasiunea și speranța să ne dedicăm acestui obiectiv. Astăzi, se cuvine să le mulțumim celor care ne-au deschis calea spre domeniul extraordinar al medicinii și ne-au fost alături în acest drum atât de greu.

Distinse cadre didactice, vă suntem profund recunoscători, deoarece dincolo de complexitatea proceselor vieții și a raționamentului terapeutic, ne-ați învățat să fim OAMENI în sensul cel mai frumos și mai profund al acestui cuvânt. Ne-ați motivat prin profesionalism, perseverență, dedicație și caracter. Ați fost adevărați mentori în formarea noastră medicală și ne-ați devenit modele. Internistul german Hermann Nothnagel spunea că “Toată cunoașterea își atinge valoarea etică și semnificația sa umană numai prin sensul uman în care este folosită. Numai un om bun poate fi un mare medic”. De asemenea, prin generozitatea dumneavoastră morală și profesională, mențineți viu prestigiul școlii medicale românești. Iar pentru toate acestea, vă purtăm cel mai înalt respect.

Stimați părinți, în numele tuturor absolvenților, vă mulțumim din suflet pentru că ne-ați susținut necondiționat pe parcursul acestor ani dificili și sunt convinsă că nu veți înceta să o faceți în continuare. Aș dori să le mulțumesc din inimă, pe această cale, și părinților mei, care mi-au fost mereu alături.

Dragi colegi, vă felicit din suflet pentru îndeplinirea visului de a deveni medic! Să purtăm cu decență și demnitate halatul alb. Am trăit împreună momente frumoase, am legat prietenii și am învățat în timpul facultății că medicina nu este o carieră, ci dragoste pentru umanitate, pentru că acolo unde arta medicinii este iubită, există iubire și pentru umanitate”, după cum afirma Hippocrate. Le mulțumesc în mod deosebit colegilor din seria 2 și, în special, colegilor din grupa 11, pentru susținerea din toți acești ani și pentru clipele atât de dragi petrecute împreună. Sper ca prietenia minunată dintre noi să dăinuie peste ani.

Vă doresc succes la cel mai important examen din viața noastră: cel din fața pacientului. În acel moment, să ne aducem aminte de cele 4 elemente care definesc un medic, după (Martin) Fischer: „Observația, rațiunea, înțelegerea umană și curajul”, și să luăm cea mai bună decizie pentru pacientul nostru.

Vă urez mult succes în ceea ce v-ați propus și să nu uităm niciodată facultatea în care am învățat, profesorii care ne-au îndrumat și momentele atât de frumoase petrecute împreună! Voi încheia cu versurile celebre ale celui mai mare poet român: „Când amintirile-n trecut/ Încearcă să mă cheme/ Pe drumul lung și cunoscut/ Mai trec din vreme-n vreme.”

Vă mulțumesc frumos!

 

 

 

 

 




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.