Referendum pentru demiterea unui primar în județul Brașov


În 19 iunie, la Dumbrăviţa, judeţul Braşov, se va organiza primul referendum pentru demiterea unui primar din România. Aflat la al cincilea mandat, Zachiu Popa ar putea fi dat jos de la conducerea Primăriei prin acest referendum.

Pentru prima oară în România, o localitate organizează referendum pentru demiterea unui primar. Şi nu este vorba despre un edil aflat la primul mandat, despre care locuitorii nu ştiau ce poate, ci este un primar aflat la al cincilea mandat.

Duminică, 19 iunie, în comuna braşoveană Dumbrăviţa, locuitorii vor spune dacă vor sau nu să îl demită pe primar.

Membrii USR din localitate au reuşit să strângă peste 1.100 de semnături. Aceştia îi îndeamnă pe ţânţăreni (înainte, comuna se numea Ţânţari) să iasă cu toţii la vot şi să-l demită pe primar.

Membrii USR spun că liberalului Zachiu Popa nu îi pasă de dezvoltarea localităţii. „De prea mult timp comuna Dumbrăviţa este lăsată la voia întâmplării. Nu avem drumuri, nu avem canalizare, serviciile publice sunt aproape inexistente, nu avem creşă, nu avem un parc sau locuri de joacă decente, condiţiile din grădiniţe şi şcoli sunt deplorabile. Cât de multe ar fi putut face actualul primar în aceşti 18 ani putem să ne imaginăm uitându-ne la alte comune. Trebuie doar să avem un primar care să îşi dea interesul”, au transmis membrii USR Dumbrăviţa, pentru Adevărul.

În aprilie 2021 au început strângerea de semnături membrii USR, iar în 16 noiembrie anunţau că au peste 1.100. Dintre acestea, 902 erau strânse în satul Dumbrăviţa şi 206 în satul Vlădeni. În 10 noiembrie, semnăturile au fost depuse la Instituţia Prefectului Braşov, care a constatat că sunt îndeplinite condiţiile legale.

Pentru comuna Dumbrăviţa erau necesare 1.023 de semnături, adică un sfert din populaţia cu drept de vot a comunei.

De cealaltă parte, edilul spune că a făcut treabă bună şi că la mijloc este un demers politicianist. „În comună sunt în derulare lucrări la reţeaua de apă şi canalizare, o investiţie de peste 4,5 milioane de euro. De asemenea, am depus cererea de finanţare de peste 67 milioane de lei prin Programul Anghel Saligny pentru asfaltarea străzilor pe care se lucrează la reţele de apă şi canalizare”, a transmis primarul Zachiu Popa, pentru Adevărul.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.