S-a clarificat situaţia juridică a Castelului Brâncovenesc de la Sâmbăta de Sus


Primarul comunei Sâmbăta de Sus, Nicolae Moraru, a anunţat astăzi o veste bună pentru comuna pe care o conduce. Situaţia juridică a Castelului Brâncovenesc a devenit clară, iar acest simbol a intrat în proprietatea comunei.

Castelul Brâncovenesc

,,Începând de astăzi, Ansamblul Castelului Brâncovenesc, simbol al comunității noastre, format din clădirea principală, două anexe şi teren, este proprietate a comunei Sâmbata de Sus. În urma cu aproape doi ani, când am început procedurile de intabulare a proprietăţilor domeniului public al comunei, situația juridică a acestuia era destul de complicată: proprietar în acte Ministerul Sănătății şi al Ocrotirilor Sociale din 1941, un drept de administrare al Sfatului Popular Braşov din 1965, o Hotărâre de Guvern din 2003 privind apartenența la domeniul public al comunei şi un contract de concesiune pe 49 de ani cu o firma privată în desfășurare de unde comuna avea de primit peste 600.000 de lei. A fost o muncă de echipă migăloasă în aceasta perioada, consultări ale arhivei naționale, audiențe la diverse instituții din București, consultări cu specialiști, o acțiune în instanță, așa cum am învățat că perseverenta dă roade, am reuşit să ducem la bun sfârșit şi această provocare”, a precizat edilul.

primar Nicolae Morariu

La începutul anului 2022, primarul Moraru susţinea, în cadrul unui interviu pentru Salut Făgăraş, că reziliase deja contractul de dare în concesiune a Castelului, după ce comuna Sâmbăta a intervenit în procesul de faliment al firmei care l-a luat în concesiune. Mai mult decât atât, UAT Sâmbăta de Sus era înscrisă şi la masa credală, pentru că firma respectivă nu a plătit niciodată nicio redevenţă, din 2006 începând.

În trecut acest Castel a avut diverse funcţiuni, a fost şcoală, a fost depozit de fructe, a fost sanatoriu pentru artişti.

 

(Cristina Cornilă)

 

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.