Sărbătoare la Grid! Biserica din sat a fost resfinţită, după sute de ani de la prima sfinţire


Toată suflarea satului Grid s-a aflat astăzi la biserică. În zi de sărbătoare, Biserica ,,Sfânta Cuvioasa Parascheva” a fost re-sfinţită de Mitropolitul Laurenţiu Streza şi a primit un al doilea hram, cel al ,,Tuturor Sfinţilor Români”, care se sărbătoreşte în a doua duminică după Rusalii. Preotul Ştefan Botoran a primit distincţia de iconom din partea ierarhului. Evenimentul s-a încheiat cu intrarea în altar a credincioşilor dornici să facă acest lucru, obicei care pentru femei este interzis în restul zilelor, şi cu o agapă creştinească la căminul din sat.

Slujba s-a ţinut afară, pentru că mica biserică s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru toţi cei prezenţi la eveniment, iar, după o scurtă ploaie de dimineaţă, cerul s-a înseninat şi a permis ca soborul de preoţi să facă rugăciunile specifice şi Mitropolitul să ţină cuvântarea pentru enoriaşi.

,,Avem şi bucurii, şi necazuri, şi întristări, dar singura bucurie care dăinuieşte este cea care vine din Cer. De aceea bisericile noastre au fost ridicate întotdeauna pe un loc mai înalt şi de aceea au acea constituţie zveltă cu turlă, ca să se audă clopotul în depărtări, în toate casele credincioşilor care înconjoară acele biserici. Ne-a ajutat bunul Dumnzeu astăzi, într-o duminică specială, care a fost tot de El rânduită. Dacă am fi vrut noi dinainte să plănuim în Duminica Tuturor Sfinţilor Români, a doua după Rusalii, să sfinţim această biserică, nu am fi putut. Iată-ne acum săvârşind o lucrare unică, am sfinţit biserica din Grid, refăcută prin osteneli”, a rostit pentru credincioşi Înaltpreasfinţitul Laurenţiu Streza.

Mitropolitul le-a explicat enoriaşilor că, atunci când se construieşte o biserică, se alege locul şi se sfinţeşte, adică se pune piatra de temelie a bisericii. Pe locul acela nu se poate construi altceva decât biserică. În momentul în care ierarhul sfinţeşte acest loc, îl oferă lui Dumnezeu ca pe o ofrandă, ca pe el să se ridice un locaş de închinare. După ce se ridică biserica, de asemenea este sfinţită şi ea, nu numai terenul pe care a fost construită.

Sfinţirea bisericii se face prin înconjurarea ei. Mitropolitul Ardealului a înconjurat locaşul şi a citit trei evanghelii în punctele cardinale.

Toate bisericile sunt construite cu altarul spre răsărit şi intrarea spre apus. În faţa altarului, ÎPS Laurenţiu a citit o evanghelie care arată care este menirea bisericii. Sunt două slujiri deosebite ale bisericii, asemănătoare cu slujirile celor două surori ale lui Lazăr: Maria i-a slujit ca unui Dumnezeu, Marta l-a primit cu multă dragoste şi ospitalitate. Cele două slujiri au fost preluate simbolic de biserică. Este considerată a fi prima şi cea mai de preţ slujirea spirituală. Ne împărtăşim cu harul lui Dumnezeu pentru câştigarea vieţii de dincolo.

Înaltpreasfinţitul Laurenţiu a explicat pe înţelesul tututror ce se întâmplă în biserică în ziua în care este sfinţită: ,,Atenţia a fost îndreptată spre masa altarului, care a fost sfinţită cândva iniţial, dar a avut nevoie de refacere şi a trebuit resfinţită. În mijlocul Sfintei Mese s-a pus un înscris, o însemnare istorică ce va rămâne posterităţii şi care a fost făcută în mai multe exemplare spre a rămâne şi la biserică, şi la primărie. Împreună cu acest înscris am pus şi moaşte de mucenici. Masa altarului a fost apoi spălată cu apă sfinţită, înmiresmată cu apă de trandafiri, unsă cu mir, iar în cele patru colţuri ale Sfintei Mese s-au pus icoanele celor 4 evanghelişti: Matei, Marcu, Luca şi Ioan. Masa a fost acoperită apoi cu un veşmânt special care este legat bine şi sigilat, veşmânt ce simbolizează piatra de pe mormântul Mântuitorului Iisus Hristos. La Ierusalim se poate vedea Piatra Ungerii, unde a fost pus Mântuitorul înainte de a fi coborât în mormânt şi uns cu mirodenii. Peste acest veşmânt s-au pus alte acoperăminte, care se pot schimba, spre deosebire de cel sigilat, care nu se poate schimba decât la o nouă sfinţire făcută de un nou ierarh. Apoi s-au pus pe masă piesele indispensabile care rămân întotdeauna acolo: o biserică micuţă care se numeşte ,,chivot” şi în care se păstrează Sfânta Împărtăşanie pentru cei bolnavi şi Sfântul şi Marele Mir, sfeşnice, cruci, Sfânta Evanghelie şi Sfântul Antimis.”

Biserica cu hramul ,,Sfânta Cuvioasa Parascheva” a primit un al doilea hram, cel al Tuturor Sfinţilor Români, pe considerentul că a fost sfinţită în această zi de sărbătoare.

ÎPS Laurenţiu Streza a oferit mai multe acte de cinstire pentru: preotul paroh, Consiliul Parohial, Adunarea Parohială, primarul Ovidiu Alexandru Ovesea, epitropi, pentru constructor, pentru preşedintele Federaţiei Române de Nataţie – Camelia Potec (al cărei tată a fost din Grid).

Tot cu această ocazie, preotul paroh Ştefan Botoran a fost hirotosit iconom.

,,Este o zi cu o încărcătură deosebită şi cu emoţii mari, o zi pe care am aşteptat-o vreme de 12 ani, de când am preluat activitatea aici de la predecesorul meu şi apoi a trebuit să trecem prin etapele fireşti ale renovării. Un lucru foarte emoţionat a fost târnosirea altarului. Această biserică nu a mai cunoscut o resfinţire cred că de 300-400 de ani, căci în evidenţele satului nu există informaţii de acest gen, aşa că putem spune că ceea ce s-a întâmplat astăzi aici este şi un eveniment istoric”, a mărturisit preotul iconom Ştefan Botoran.

La finalul evenimentului, credincioşii au putut intra în altarul bisericii, inclusiv femeile, un obicei altminteri interzis.

(Cristina Cornilă)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.