Sătenii din Viscri, sufocați de mașinile turiștilor


Viscri a devenit cunoscut în întreaga Europă după ce prinţul Charles a cumpărat o casă aici în 1996 şi a vorbit în multe interviuri depsre frumuseţile satului din Transilvania. Casa prințului din Viscri este închiriată peste an turiştilor. Satul lui Charles, cum este cunoscut acum Viscri, este vizitat anual de peste 20.000 de turişti, majoritatea străini. Viscri a fost trecut pe harta mondială a satelor tradiţionale din lume, aflându-se în patrimoniul UNESCO.

În plus preţurile locuinţelor în zonă au explodat. Potrivit publicaţiei britanice Financial Times, englezii adoră casele din Transilvania. Preţurile au crescut şi de 20 de ori în ultimii 17 ani. O casă mai mică, cu două camere costa 2.500 de euro în 1996. Acum o casă se vinde şi cu 60.000 de euro.

În Viscri mai dăinuie, bine conservată, una dintre cele mai pitorești cetăți țărănești săsești, ce cuprinde între zidurile sale una dintre puținele biserici-sală romanice ale secolului XIII. Vin să o vadă turiști din toate colțurile țării și nu numai.

În ultimii ani, numărul turiștilor efectiv a explodat. Așa se face că sătenii au ajuns la capătul răbdărilor din cauza mașinilor care sunt parcate prin tot satul de către turiști.

„Dragi vizitatori ai satului Viscri, noi, locuitorii satului, suntem siguri că motivul pentru care ne vizitați nu este să vedeți mașinile altor turiști parcate pe toată strada, acoperind șirul pitoresc al caselor colorate. Prin urmare, vă rugăm să respectați semnele de circulație la intrarea în sat și să lăsați mașinile în parcarea gratuită. O potecă vă duce de la parcare în sat în 5 minute de mers pe jos”, au scris, în acest weekend, locuitorii pe pagina de Facebook a satului Viscri.

Parte a comunei Bunesti si situat la circa 40 de kilometri de Făgăraș, Viscri poate fi accesat prin satul Dacia, pe un drum de tara ce urca si coboara printre dealuri, sau prin satul Bunesti, vecin cu Dacia. Arhitectura saseasca, ce dainuie in sat de mai bine de 200 de ani, este incantatoare!
 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.