- Taxa specială de salubritate a fost anulată în primă instanță. Tribunalul Brașov a constatat nelegalitatea Hotărârii nr. 88/2022 a Consiliului Local al Municipiului Făgăraş şi, pe cale de consecinţă, anulează această hotărâre.
- Administrația locală va face recurs hotărârii și se va îndrepta, apoi, împotriva acelor persoane care au blocat posibilitatea de a asigura finanțare firmei de salubritate
O hotărâre de a anula o hotărâre de Consiliu Local a fost dată zilele trecute de Tribunalul Brașov. Este vorba despre anularea Hotărârii nr. 88/2022 adoptată de Consiliul Local Făgăraș, în care se specifică cuantumul taxei de salubritate pentru anul 2022. Hotărârea a fost adoptată în 16 martie 2022 de către aleșii locali, iar în ea era specificată ca taxa să fie achitată de făgărășeni retroactiv, începând cu luna ianuarie 2022, nu de la data adoptării ei, martie 2022. Astfel, 10 consilieri locali, noua majoritate formată, a atacat hotărârea la Instituția Prefectului, care, la rndul ei, a atacat în instanță HCL 88.
La acea dată, mai mulți consilieri locali, printre care Lucian Cupu, Cristina Paicu, Klein Iohannis, spuneau într-o interpelare că: ,,taxa de salubritate de 19 lei/pers/lună stabilită în 16 martie este ilegală. Este ilegală, pentru că orice om simplu ştie că o lege nu poate să fie dată retroactiv. Adică să o votezi în 16 martie dar să o aplici cu 1 ianuarie! Nu e posibil. Au trecut zeci de zile de când Prefectura a semnalat că taxa e ilegală. Şi totuşi primarul Făgărașului nu a oprit încasarea ei”.
Hotărârea instanței de judecată
La data de 31 ianuarie 2023, Tribunalul Brașov ,,admite acțiunea în contencios administrativ formulată de reclamantul Prefectul județului Brașo, cu sediul în mun. Brașov, B-dul Eroilor, nr. 3-5, în contradictoriu cu pârâtul Consiliul Local al municipiului Făgăraș, cu sediul în Făgăraș, Piaț Republicii, nr. 3 și în consecință: Constată nelegalitatea Hotărârii nr. 88/2022 a Consiliului local al Municipiului Făgăraș și pe care de consecință anulează această hotărâre. Cu drept de recurs 15 zile dee la comunicare. Recursul se depune la Tribunalul Brașov. Pronunțată prin punerea soluției la dispoziția părților de către grefa instanței, la data de 31.01.2023, Document Hotărâre: 70/2023 31.01.2023”.
Se va face recurs. Cum s-a ajuns în această situație
Întrucât hotărârea instanței nu este definitivă, administrația locală va face recurs.
,,Hotărârea a fost anulată în primă instanță, iar Consiliul Local are posibilitatea să atace acea hotărâre prin recurs. Acea hotărâre a fost luată în luna martie 2022 și era de așteptat ca aceasta să fie anulată, însă doar parțial, până în luna unde s-a luat act, retroactiv. Am ajuns în această situație întrucât o parte din consilierii locali, și vorbim de acei 10 care formează acum majoritatea, nu și-a dat acordul ca, pe parcursul anului 2022 să fie stabilită o taxă de salubritate. Acest fapt conduce la anularea acelei hotărâri, a încasării taxei de salubritate fără un act normativ și prejudicierea bugetului local. Astfel, noi trebuie să identificăm persoanele care au dus la prejudicierea bugetului local, vorbim de o sumă de aproximativ 12 miliarde de lei vechi, iar acele persoane să fie trase la răspundere. Noi, ca și Executiv, avem toate documentele din luna noiembrie 2021, prin care am solicitat CL să facă toate demersurile pentru a stabili acest cuantum al taxei de salubritate, obligativitatea din lege fiind ca noi să asigurăm finanțarea serviciului de salubritate”, a spus primarul municipiului Făgăraș, Gheoorghe Sucaciu.
Ce se întâmplă dacă anularea hotărârii rămâne definitivă. Ce trebuie să știe făgărășenii
Dacă anularea Hotărârii nr, 88/2022 rămâne definitivă, dacă așa va hotărî instanța de judecată, Primăria Făgăraș se va îndrepta împotriva acelor persoane care au prejudiciat bugetul local de suma de 12 miliarde de lei vechi. Iar făgărășenii care au plătit taxa de 19 lei/persoană/lună în 2022 vor primi, în decursul următorilor ani, o compensare a taxei.
,,Dacă acea hotărâre va rămâne definitivă, Primăria Făgăraș se va îndrepta împotriva a trei consilieri, Iohannis Klein, Cristina Paicu și Lucian Cupu, cei care au blocat posibilitatea de a asigura finanțare firmei Consiliului Local, Salco. Noi vom face demersurile necesare pentru a recupera sumele de la cei vinovați, care ne-au adus în acea situație, iar cetățenii vor avea o compensare a acelei taxe pe următorii ani. Până la aceste procese nu se încheie, noi trebuie să funcționăm și să asigurăm salubritatea în municipiul Făgăraș. Mai mult de atât, ei, nefiind conștienți de toate repercursiunile lor, încearcă să blocheze stabilirea unei noi taxe de salubritate și în acest an. Noi facem toate demersurile ca aceste lururi să nu se întâmple”, a mai spus primarul Gheorghe Sucaciu.
Cât vor plăti făgărășenii la salubritate în primele luni
Joi, 26 ianuarie 2023, la ședința de Consiliu Local, s-a dorit punerea în discuție a noii taxe de salubritate pentru anul 2023. Un astfel de proiect de hotărâre a fost pus pe masa consilierilor locali, însă aceștia, noua majoritate formată din 10 consilieri, au spus că nu vor discuta taxa de salubritate pe motiv că nu au avut timp să citească documentația care însoțea acest nou preț. Atunci consilierul Lucian Cupu a spus că: ,,a fost pus pe site-ul Primăriei Făgăraș acest proiect doar cu câteva ore înainte de ședință, să avem acces la el. Proiectul cu salubritatea conține 109 pagini. De aceea ne-am abținut de la acest proiect și nu a fost introdus pe ordinea de zi. Noi, Consiliul Local, care suntem și AGA Salco, am avut alte fișe de fundamentare și alte calcule aprobate în AGA. Nu avem aceleași date. Am dori, în momentul când avem un astfel de proiect, să avem și punctul de vedere al Salco. Aceasta este cea care pune în aplicare această taxă’’.
De ce s-a propus 16 lei și nu 19 lei, în 2023
Edilul Gheorghe Sucaciu spune că a fost și de această dată rea voință și că, din păcate, se va ajunge la aceeași situație ca anul trecut, taxa să fie propusă tardiv, iar societatea Consiliului Local, Salco, să se afle în posibilitatea de a nu încasa banii prestați pentru munca făcută. Mai mult, edilul a spus că propunerea de reducere a taxei de la 19 lei, cât a fost stabilită anul trecut, la 16 lei, cât s-a dorit a fi stabilită în 2023, s-a datorat faptului că legea de stabilire a taxei s-a modificat.
,,Noi am venit cu acea propunere, la sfârșitul lunii ianuarie, de reducere a taxei de salubritate. Hotărârea putea fi luată cu amendamentele necesare. Vom ajunge la fel ca și anul trecut, iar noi suntem obligați să venim cu acest serviciu. Și în luna ianuarie 2023, aceeași majoritate a Consiliului Local a respins proiectul de htărâre prin care primarul a propus o taxă de 16 lei. Am propus 16 lei, nu 19 lei, pentru că s-a modificat legea de a verifica primarul și de a propune Legislativului cuantumul unei taxe. Până în momentul de față, eu primeam de la Adunarea Generală a Acționarilor, în speță Consiliul Local și de la societatea de salubritate propunei de taxă, iar eu întocmeam proiectul de hotărâre, neavând posibilitatea de a intra în calculele pe care ei le-au făcut și în fișele de fundamentare”, a spus edilul.
Așadar, făgărășenii care doresc să plătească în aceste zile taxa de salubritate pentru primele luni ale lui 2023, trebuie să știe că taxa a rămas la fel, 19 lei. Asta până când va apărea un nou act normativ, care va stabili un nou preț.
Ce spun consilierii locali
Contactată telefonic pentru un punct de vedere, consilierul local Cristina Paicu spune că va ieși public cu un punct de vedere pe o rețea de socializare cu privire la această situație.
Consilierul Iohannis Klein, contactat telefonic, a spus că: ,,Noi am spus și în ședința de Consiliu Local că taxa este ilegală. Să plătească cei care sunt de vină. Se putea găsi o soluție și atunci. Dacă se merge în Consiliul Local pe principiul ,,ori se face cum zic eu, ori, nu”, atunci să plătească cel care impune reguli. Cu încăpățânare nu facem nimic. Noi, acești consilieri locali, am semnalat faptul că taxa este ilegală, primarul nu a venit cu nicio propunere, iar acum se îndreaptă împotriva noastă? Nu eu trebuie să găsesc soluții, eu spun în Consiliu dacă s-a petrecut un fapt ilegal. Are aparat de specialitate, să vină cu o propunere care este legală. Să încerce să se îndrepte împotriva mea și poate ajunge să plătească și cheltuielile de judecată”.
Contactat telefonic, consilierul local Lucian Cupu a spus că este ocupat, însă, pe o rețea de socializare a scris zilele trecute: ,,(…) Reamintim că în 2016 pentru salubritate, un cetățean din Făgăraș plătea 7,5 lei. După venirea la putere a lui Gheorghe Sucaciu, tariful a ajuns la 13 lei. În preajma campaniei din 2020 a fost stabilit la 9 lei. După alegerile din 2020, a crescut la 16 lei, iar în martie 2022, a fost adoptată taxa ilegală de 19 lei. Astăzi, primarul vine din nou cu o propunere neserioasă de ajustare. Semnalăm gravitatea deciziei Administrației PSD Sucaciu de a încasa abuziv, în 2022, taxa de 19 lei, de la cetățenii Făgărașului, deși Hotărârea Consiliului Local fusese SUSPENDATĂ, prin acțiunea în instanță inițiată de către Instituția Prefectului!”, a scris acesta.
(Alina ROMAN)