Un singur focar de pestă porcină a rămas în judeţ, cel de la Făgăraş


Focarele de pestă porcină din judeţ dispar. În acest moment, în judeţul Braşov, potrivit bzb.ro, este activ doar focarul de la Făgăraş, unde în Ajunul Crăciunului a fost descoperită boala într-o gospodărie individuală.

Cu o zi înainte, în 23 decembrie 2021, a fost confirmat şi cel mai recent caz de pestă porcină africană la un mistreţ.

„Am avut la nivelul gospodăriilor populaţiei cinci focare. Patru sunt stinse la ora actuală, mai avem unul singur nestins – focarul de la Făgăraş, care a fost confirmat în 24 decembrie 2021. Aici, ancheta este în desfăşurare, alături de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Braşov, respectiv Poliţia Municipiului Făgăraş, într-o exploataţie non-profesională, deţinută de un proprietar şi în care există 31 de capete”, a precizat Irina Holerga, director DSVSA Braşov, pentru sursa citată.

La Făgăraş sunt în vigoare măsuri pe cele două zone, una pe o rază de 3 kilometri şi alta pe o rază de 10 kilometri.

În anul 2021, pesta porcină africană a afectat serios efectivele din fermele din judeţul nostru, numai fermele având 9.500 de porci sacrificaţi, pentru care urmează să fie plătite despăgubirile.

Focarele au fost inactivate, iar acum urmează să fie aduse animale santinelă. Dacă acestea vor rămâne sănătoase, fermele îşi vor putea repopula efectivele.

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.