UPDATE. Tragedie la Ungra. Mama și-a spălat copiii pe cap cu cu insecticidul pentru oi adus de tată de la stână


  • Doi copii din Ungra au murit sâmbătă după-amiază, iar un al treilea se zbate între viață și moarte, după ce mama i-a spălat cu Tomoxan, un insecticid puternic folosit la oi, fără să îl dilueze și cu apă.

Gravul incident s-a petrecut sâmbătă când mama copiilor, Bianca Şomu, a decis să le spele acestora părul cu Tomoxan (substanţă extrem de toxică), pentru a-i scăpa de păduchi. Toată familia era, de altfel infestată cu păduchi, trăind în condiţii destul de precare, unicul venit fiind cel adus de soţul femeii, care munceşte fără forme legale, la o stână, au scris colegii de la Bună Ziua Brașov.

În scurt timp, copiii au început să se simtă foarte rău, la fel şi bunica lor. Speriată, femeia a sunat la 112, iar medicii sosiţi la faţa locului aveau să constate că micuţii erau deja în stop cardio-respirator. Fetiţele de 7 şi 9 ani nu au răspuns manevrelor de resuscitare, fiind declarate decedate, însă a treilea copil, în vârstă de 8 ani a fost stabilizat şi a fost preluat de elicopter pentru a fi transportat la Spitalul din Târgu Mureş. El se află în continuare în spital, iar starea lui este deosebit de gravă, cu prognostic rezervat. De asemenea, bunica celor trei, şi ea în stare gravă (a şi intrat în comă în scurt timp) a fost dusă la spitalul din Rupea, unde a ajuns ulterior şi mama copiilor, cu aceleaşi simptome ale otrăvirii cu insecticidul menţionat.
„Bunica era conştientă, dar cu dificultate respiratorie”, a spus Elena Năpar, medic Ambulanţa Rupea. Mama copiilor a ajuns la spitalul din Rupea în stare de şoc, dar, după ce şi-a revenit, a fost dusă la audieri.
„Poliţişti din cadrul Sectiei 6 Poliţie Rurală Hoghiz au demarat o anchetă şi efectuează cercetări în vederea stabilirii cauzelor şi împrejurărilor în care a avut loc incidentul”, a informat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Braşov, comisar Alina-Maria Ivan.

Tatăl fetiţelor spune că-şi ia zilele
Tatăl celor trei copii lucra cu ziua la oi, aşa că atunci când familia s-a umplut de păduchi, a făcut rost de Tomaxan, o soluţie extrem de toxică folosită la spălatul oilor.
„L-a cumpărat de la farmacie, să scape de păduchi. Tatăl vrea să se spânzure. Mama a greşit. A fost o greşeală. Ea nu şi-a dat seama ce face”, a declarat cealaltă bunică a copiilor.
Bărbatul a declarat că se simte vinovat de moartea copiilor, având în vedere că el a procurat substanţa care le-a otrăvit. El spune că se gândeşte să-şi ia zilele dacă băiatul de 8 ani nu va supravieţui. „Vreau să mor şi eu!”, le-a mărturisit el apropiaţilor. În acelaşi timp, procurorii au decis să-i audieze pe cei doi părinţi, care urmează să fie puşi sub acuzare penală, cel mai probabil pentru omor din culpă.

„Nu ştiu cine a învăţat-o”
Primarul din Ungra, Silviu Şchiopu, a confirmat la un post de televiziune, că mama şi-a spălat pe cap copiii cu insecticid.  „Şomu Bianca, mama celor trei minore, le-a spălat cu substanţa tomoxan pe cap crezând că îndepărtează păduchii. Fetele aveau păduchi pe cap şi tomoxan este o substanţă destul de toxică şi s-a întâmplat ce s-a întâmplat.  (…) Nu ştiu cine a învăţat-o şi a îndrumat-o să facă chestiile astea. Ne pare foarte rău. Toată comuna este în stare de şoc. Foarte trist. Tomoxan este pentru deparazitarea externă a ovinelor. Este o substanţă foarte periculoasă şi foarte tare pentru a se folosi pe oameni”, a declarat acesta, citat de Bună Ziua Brașov.

Ce spun medicii de la SMURD
Cei trei copii în vârstă de 7, 8 şi 9 ani au început să se simtă rău la scurt timp după ce au fost spălaţi pe cap cu substanţa periculoasă. La faţa locului au fost trimise două echipaje SMURD, trei echipaje ale Serviciului de Ambulanţă Judeţean Braşov, dar a fost solicitat şi sprijinului unui elicopter SMURD de la Mureş. „Doi dintre cei trei copii intoxicaţi, cei de 7, respectiv 9 ani, nu au răspuns, din păcate, manevrelor de resuscitare şi au fost declaraţi decedaţi de către medicii veniţi la faţa locului. Este vorba despre copilaşii în vârstă de 7 şi 9 ani. Micuţul de 8 ani a fost transportat la Spitalul din Rupea, iar mai apoi la Târgu Mureş, mama la Rupea, iar bunica la Braşov”, a precizat maior Ciprian Sfreja, purtător de cuvânt ISU Braşov.
„Au venit părinţii cu copiii în braţe. Copiii erau în stop cardio-respirator. Faptul că au fost în mediu închis, iar copiii erau cu părul ud, îmbibat în soluţie, a contat enorm, din păcate. Timp de o oră au încercat medicii să resusciteze două dintre fetiţe, fără succes. Au declarat decesul copiilor de 7 şi 9 ani chiar în faţa casei lor din comuna Ungra, judeţul Braşov”, a declarat Elena Năpar, de la Ambulanţa Rupea.
Cea de-a treia fetiţă, în vârstă de 8 ani,  este în stare gravă. Ea a fost dusă la Spitalul Judeţean Mureş cu un elicopter SMURD. „E în stare gravă, în stop cardio-respirator resuscitat, în momentul acesta este în Terapie Intensivă. Starea ei este foarte gravă, iar prognosticul este rezervat. Probabil că nu a fost diluată soluţia aceea şi total nepotrivită pentru păduchii omului”, a declarat Liliana Ciobanu, de la UPU SMURD Târgu-Mureş.

info, foto: Bună Ziua Brașov
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.