VIDEO | Cum va arăta autostrada Sibiu – Făgăraș, între Arpașu și Sâmbăta de Jos


România, prin CNAIR, este la ora actuală cel mai mare dezvoltator din Uniunea Europeană în domeniul infrastructurii mari de transport rutier

foto CNAIR

Cu 780 de km contractați și aflați acum în faza de proiectare sau de execuție și cu alți peste 240 de km aflați acum în licitație, în România se folosesc la ora actuală cele mai moderne tehnologii pentru construcția și proiectarea drumurilor de mare viteză (autostradă și drum expres).

Una dintre soluțiile de top folosite deja pentru proiectarea celor 4 loturi ale autostrăzii Sibiu- Făgăraș (68,5 km), de exemplu, este Building Information Modeling (BIM), care permite simularea oricărui obiect de construcție în spațiu tridimensional.

Însă, spre deosebire de modelările 3D, tehnologia BIM este conectată direct la baza de date, iar modelul rezultat include nu doar liniile de sprijin și textura materialelor, ci și date tehnologice sau economice relevante pentru construcție.

Practic prin utilizarea acestei tehnologii în proiectare se iau în calcul inclusiv caracteristicile fizice ale unui obiect, opțiunile de poziționare a acestuia, costul fiecărei tip de material de construcție.

Antreprenorul turc (Makyol), care se află acum în cele 12 luni alocate proiectării pe cele 4 loturi, folosește încă de la început tehnologia BIM al cărui rezultat se va reflecta în construcția întregii autostrăzi Sibiu – Făgăraș, care are o valoare totală de 6,4 miliarde de lei (fără TVA) și care este finanțată prin Programul Transport.

Un exemplu în acest sens este modelarea în faza de proiectare a traseului de 17,61 km ai lotului 3 (Arpașu de Jos- Sâmbăta de Sus) al Autostrăzii Sibiu – Făgăraș (care are termen de finalizare anul 2028), pe care o puteți viziona în videoclipul prezentat mai jos.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.