Pentru că avem multe de spus!

.

Boholţul – ridicat la rang de artă


Un fiu al satului Boholţ a pus localitatea pe harta celor mai pictate sate din România. De 8 ani, boholţeanul Vasile Joantă organizează în propria casă din Boholţ o tabără de artă. Deşi locuieşte de mai bine de o jumătate de viaţă în judeţul Galaţi, acesta încă numeşte Boholţul ,,acasă. Adună an de an artişti din toată ţara, în special pictori (dar au mai fost şi sculptori, acuarelişti, graficieni etc.), îi cazează o săptămână, le asigură hrana şi le oferă cele mai pitoreşti privelişti cu putinţă: uliţele satului, apusurile de soare, lanurile aurite, casele cu patina timpului, feţele prietenoase ale oamenilor locului. După o săptămână de muncă şi inspiraţie, toate priveliştile de mai sus se regăsesc pe pânze.

Boholţ

La final de fiecare tabără, artiştii îşi expun lucrările în Cetatea Făgăraşului. Astăzi, 24 iulie, în minunata Sală a Tronului din fortificaţia lui Mihai Viteazu, a avut loc vernisajul expoziţiei ,,Pro Boholţ”, adică munca artiştilor din cea de-a 8-a ediţie a taberei.

Au participat boholţeni, de la mic la mare, au participat autorii lucrărilor, primarul Becleanului, precum şi iubitorii de artă.

Muzeu al artei în satul natal

În opt ediţii de tabără s-au adunat lucrări cât să umpli un muzeu. Şi chiar asta se va întâmpla, căci visul organizatorului este să vadă un muzeu al artei în satul natal.

,,Intenţia mea este să construim un muzeu de artă în Boholţ, care să cuprindă pe de o parte lucrările pe care le-au realizat în cele opt ediţii artiştii prezenţi la tabără, pe de altă parte să cuprindă şi o secţie de icoane. Cât de repede putem să-l facem, asta e deja o treabă care ţine de posibilităţile financiare, căci nu ştiu dacă voi putea să-l fac singur. O să încerc să obţin şi sprijin, dar în general până acum niciodată nu m-am bazat pe altcineva decât pe mine. Bunica mea avea o vorbă: porunceşte şi fă, că mai bine îţi stă”, a declarat Vasile Joantă.

Vasile Joantă vrea să mai continue cu această tabără până împlineşte o vârstă rotundă. ,,Sper să mai pot face măcar încă două ediţii ale taberei, dacă m-ajută Dumnezeu! La ediţia a X-a voi împlini 80 de ani,” mărturiseşte acesta.

Cu multă vreme înainte să se nască prima ediţie a taberei, Vasile Joantă ştia deja că va exista. El nutrea ideea de a-şi face satul cunoscut prin artă.

,,Eu am cochetat cu ideea acestei tabere cu mult înainte de a organiza prima ediţie. Sunt un mic colecţionar de artă de vreo 40 de ani. M-am gândit mereu la organizarea acestui gen de tabără. În cele opt ediţii de până acum am adunat tot felul de artişti, mai mulţi români ce-i drept, dar am avut şi străini, polonezi în general”, precizează organizatorul.

Mai întâi Făgăraş, apoi România

Din casa boholţeană în care sunt pictate, pânzele artiştilor ajung direct în muzeul Cetăţii Făgăraş. Prima oară le vede publicul făgărăşean, apoi pleacă pe la alte expoziţii prin România.

,,Găzduim astăzi cea de-a 8-a ediţie a taberei ,,Pro Boholţ”, le-am găzduit pe toate până acum. Este o modalitate foarte bună de a face cunoscut un sat din Ţara Făgăraşului, pentru că, după cum se ştie, expoziţia pleacă de la noi şi prin ţară, este itinerantă. În fiecare an are o altă tematică, în fiecare an participanţii la tabără încearcă să surprindă în alt mod sufletul micuţului sat făgărăşean. Sperăm să organizăm şi expoziţia celei de-a X-a ediţii”, a declarat managerul Muzeului ,,Valer Literat”, dr. Elena Băjenaru.

Se întrevede ajutor pentru realizarea muzeului

La visul lui Vasile Joantă, acela de a vedea un muzeu al artei în satul în care s-a născut, aderă şi forţe noi, cu impact financiar. Pentru început, Primăria Beclean, prin vocea edilului Claudiu Motrescu, a anunţat că va pune umărul la concretizarea proiectului.

,,Cu siguranţă, numele satului Boholţ şi al Ţării Făgăraşului este dus mai departe prin lucrările acestei tabere de creaţie. Deja s-a adunat un număr impresionant de lucrări în cele opt ediţii ce s-au consumat până în prezent. Ele ajung în ţară, chiar şi peste hotare, şi pun în evidenţă autenticitatea, frumosul şi valoarea satului românesc. Îl felicit pe domnul Joantă şi îi mulţumesc totodată pentru că, fiul al satului Boholţ fiind, reuşeşte să organizeze această tabără. Îi vom fi alături în demersul său de a realiza un muzeu al artei, pe viitor vom găsi o soluţie ca Primăria Beclean să îl sprijine şi în mod concret, adică financiar”, a declarat primarul comunei Beclean, Claudiu Motrescu.

Talent de la vârsta copilăriei

Anul acesta, ca şi în cel precedent, printre ,,pictorii Boholţului” s-au numărat şi două eleve.

Smaranda Mănduc are 13 ani şi este elevă la Colegiul ,,Radu Negru” în clasa a VIII-a. Talentul de care a dat dovadă la ediţia anterioară a făcut ca şi în 2019 să se alăture taberei.

Denisa Andreiu vine mai de departe. Are 13 ani şi ea şi este elevă în clasa a VIII-a la Şcoala ,,Alexandru Dimitrie Ghica” din Ilfov.

Mai tinerele participante s-au alăturat unei echipe formată anul acesta din artiştii: Joanna Galecka, Mariusz Drohomirecki (Polonia), Serge Vasilendiuc (Polonia), Valeriu Şuşnea, Sterică Bădălan, Mihai Chisăliţă, Vasile Cătărău şi Ioan Croitor-Brădescu.

 

(Cristina Cornilă)
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.