De ce bat clopotele, Johann Sturner, la Dealu Frumos?


În ianuarie 2021 am scris un reportaj despre Biserica evanghelică din Dealul Frumos (CLICK AICI), o fortificaţie cu peste 700 de ani de istorie şi o poveste grozavă despre o slănină uitată în turnul ei acum mai bine de 30 de ani, pe care mi-a relatat-o Alina Şamu, ghidul monumentului istoric.

Datorită articolului, care s-a tot ,,rostogolit” până a ajuns în Germania, l-am cunoscut pe domnul Johann Sturner, un sas care locuieşte în oraşul german Ulm, dar care este mereu cu inima şi cu gândul la comunitatea natală din Dealu Frumos.

 

Astăzi, Johann Sturner a transmis redacţiei Salut Făgăraş cele mai noi iniţiative ale saşilor plecaţi în Germania în legătură cu monumentul istoric din Dealu Frumos.

,,În cadrul susţinerii, păstrării şi aprecierii muncii strămoşilor noştri, Asociaţia HOG Schönberg e.V. din Germania a foştilor săteni din Dealu a iniţiat două proiecte pentru reactivarea vieţii în biserica locală şi anume:

  1. Instalarea unui sistem de clopote electronice care substituie clopotele şi acţşionarea defectă. Acest sistem, pilotat prin semnale GPS, execută în mod autonom şi independent de prezenţa unui ceas mecanic bătaia orelor. Mai mult, sunt integrate circa 200 melodi de clopote progrmabile înainte sau după bătaia orelor. Acest sistem a fost pus în funcţiune cu acordul Consistoriului Bisericii Evanghelice din România şi Primăria Merghindeal, la data de 8 august;
  2. Instalarea unui ceas electric pentru activarea limbilor pe cadranul turnului, în perfectă sincronizare cu bătaia orelor prin sistemul clopotelor electronice. Sperăm că acest proiect va fi finalizat în acest an, cu sprijinul domnului primar Terbea Aurel, din partea caruia am primit mult ajutor şi motivaţie şi pentru primul proiect.

Combinaţia acestor două sisteme reprezintă o soluţie la costuri minime pentru activarea clopotelor, pentru bătaia sferturilor şi a orelor exacte, precum şi pentru rotirea limbilor ceasului de departe vizible in sat”, este mesajul transmis prin e-mail de domnul Johann Sturner.

 

Johann Sturner spune că tehnologia instalată la Dealu Frumos este una nouă pentru România: ,,Există o confuzie mult răspandită între sistemul de acţionare electrică a clopotelor de bronz care înlocuieşte trasul manual şi sistemul de clopote electronice care nu are nevoie de clopote. La Dealu Fumos a fost instalat un sistem electronic care comandă 4 difuzoure cae reproduc sunetul clopotelor cu o calitate impresionantă. Se poate programa cu programe săptămânale, pentru zilele de duminică şi pentru sărbători, şi nu are practic nevoie de intervenţia sau asistenta unei persoane. Sistemul a fost instalat şi pus în funcţiune prin muncă voluntară în circa 4 ore, fără prezenţa firmei constructoare sau alti specialisti. Cu o telecomandă, sunetul clopotelor poate fi activat în caz de necesitate de la mai multe sute de metri. Nu se poate face nicio diferenţă faţă de sunetul original al clopotelor din bronz, poate calitatea este şi mai bună. Unul dintre clopotele din Dealu avea o fisură şi nu mai putea fi utilizat. Acesta este motivul instalării acestui sistem. Clopotele actuale răman nemişcate la locul lor ca piese de muzeu după decenii de serviciu făcut în sat. În principiu, cu acestă instalatie se pot trage clopote chiar acolo unde nu există.”

Biserica fortificată de la Dealu Frumos a fost dată în administrare, printr-un contract de comodat, Universităţii de Arhitectură şi Urbanism ,,Ion Mincu” din Bucureşti.

În turnul ei se mai poate vedea astăzi o slănină de porc, uitată acolo de proprietarul ei şi conservată de peste 3 decenii. Ca mai toate fortificaţiile săseşti, şi la Dealu Frumos a existat un turn al slăninii, acolo unde sătenii îşi puneau slăninile la uscat iarna, după tăierea porcului, şi aveau voie să meargă să îşi taie bucăţi din ele doar duminica.

(Cristina Cornilă)

 




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.