Mânăstirea ridicată pe locul unei tragedii


Istoria creștinismului în general și a ortodoxiei în special a fost presărată cu tragedii pe care umanitatea nu poate și nu știe cum să le mai uite. O întâmplare care a îndoliat comunitatea satului Cârțișoara s-a petrecut aici cu 260 de ani în urmă. Nu a fost dată uitării niciodată, iar astăzi fiecare enoriaș care calcă pragul Mânăstirii ,,Sfinții Apostoli Petru și Pavel” de la Cârțișoara află nefericita istorie a acestui loc.

În jurul anului 1400, în vremea lui Mircea cel Bătrân, într-o poieniță aflată lângă sat se ridică un lăcaș de cult ortodox. Următoarele trei secole și jumătate sunt lipsite de informații notabile despre existența lăcașului și a vieții monahale de aici.

În 1761 avea să aibă loc cutremurătoarea întâmplare. Artizanul ei, nimeni altul decât Generalul Bukow, vine din ordinul Împărătesei Maria Tereza a Imperiului Habsburgic să pună la pământ mânăstirile și bisericile ortodoxe din Transilvania, dorind să stârpească această credință.

Soldații austrieci ai călăului Bukow ajung la Cârțișoara în timpul vecerniei, deloc întâmplător, când toți călugării mânăstirii erau la rugăciune în biserica de lemn. Îi pun foc bisericii și rămân fără remușcări pe margine. Când flăcările cuprind lăcașul, cătanele le strigă batjocoritor celor din biserică: ,,Să iasă afară doar cine se leapădă acum de credința sa!”

Nu a ieșit niciun călugăr.

După ce soldații pleacă și totul e scrum la pământ, oamenii din sat vin să scormonească după trupurile călugărilor pentru a-i înmormânta creștinește. Nu găsesc, însă, nicio urmă de trup uman. Rămâne un mister până astăzi ceea ce s-a întâmplat cu călugării arși de vii în timpul vercerniei.

După ’90, pe locul vechii mânăstiri este începută construcția actualei, care primește hramul ,,Sfinților Apostoli Petru și Pavel”. Câteva măicuțe viețuiesc aici.

Dacă vreți să ajungeți la mânăstire, aveți de ales între două rute. Fie ajungeți în Cârțișoara, iar de acolo mergeți câțiva kilometri pe drumul ce urcă pe Transfăgărășan, până când o mânăstire în miniatură amplasată la o răscruce vă indică să faceți stânga. Fie ajungeți la Complexul Albota și faceți dreapta pe un drum asfaltat care se află vizavi de pescărie. Ca distanță, mânăstirea se află la circa 6 kilometri de satul Cârțișoara.

Este înconjurată de pădure și este acompaniată de susurul unui râu și de ciripitul păsărelelor, chiar și iarna. Dacă nu ați mai auzit de mult timp o ciocănitoare, aceasta va fi prima care vă urează ,,bun venit”.

Încă de la intrare, enoriașii și turiștii sunt avertizați să fie îmbrăcați cuviincios. Femeile trebuie să aibă capul acoperit și să poarte fustă, altminteri primesc la intrarea în biserică un șorț.

(Cristina Cornilă)

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.