Pentru că avem multe de spus!

.

O familie de făgărășeni a deschis o fabrică de lactate cu rețete tradiționale din Italia: „Da Giuseppe Formaggeria“


  • O familie de făgărășeni și-a deschis o mică fabrică de produse lactate în Făgăraș! Totul a fost posibil cu ajutorul programului „Investește în țara ta“, în care partener este și Primăria Făgăraș.

Iosif Șomu, originar din Dacia, este noul proprietar al unei fabrici de lactate ce tocmai s-a deschis în Făgăraș, pe strada Libertății, nr. 11. A petrecut mai bine de 20 de ani în Italia, însă, spune el, „nicăieri nu-i mai bine ca acasă“, așa că și-a luat soția de mână și împreună s-au reîntors pe pe meleaguri românești pentru a-și deschide o afacere aici, la Făgăraș.

A primit ajutor de la Primăria Făgăraș, iar prin programul „Investește în țara ta“ a primit banii necesari pentru a-și împlini visul: „Da Giuseppe Formaggeria“. O fabrică de lactate și carne, cu rețete tradiționale din Italia.

Am plecat în Italia acum mai bine de 20 de ani, am plecat singur, pentru o viață mai bună, și mi-am lăsat acasă familia. Însă după 3 ani am reușit să îi duc și pe ei în Italia. Acolo am lucrat la o fermă, eu sunt tehnician veterinar de meserie. Însă eram tot cu gândul să mă reîntorc acasă și asta am și reușit să fac, în 2017. Împreună cu soția mea ne-am hotărât să venim acasă, la Făgăraș, copiii noștri rămânând în Italia. Am dorit să punem aici în aplicare ce am învățat în străinătate, dar să venim și cu idei noi. Aici lucrurile au început să se schimbe în bine, tocmai de aceea nici nu mai merită să mai stai în străinătate. Primăria Făgăraș ne-a ajutat tare mult în a ne deschide mica noastră afacere, am făcut un curs de antreprenoriat în acest program„Investește în țara ta“ și am scris acest proiect. Dar am pus în aplicare visul meu: acela de a deschide o fabrică pentru procesarea laptelui cu produse din Italia. Materia primă o luăm de la o fermă de vaci – bălțată românească, produsele noastre sunt biologice. Totul este natural, nu avem în produsele noastre niciun aditiv“, ne-a spus Iosif Șomu.

Prin programul „Investește în țara ta“, Iosif a primit 37.000 de euro, pentru a-și achiziționa aparatele cu care va prepara produsele. Însă ne-a spus că a investit și el o sumă.

Produsele pe care le găsiți la Da Giuseppe Formaggeria sunt cu specific din Italia: mozzarella, parmigiano, stracchino, prosciutto, materia primă fiind laptele de vacă. Însă făgărășeanul ne-a spus că din primăvară vor avea și produse din carne și lapte de oaie. „Vom avea și telemea, caș, bineînțeles că vom prepara și produse românești. Încerăm să combinăm bucătăria românească cu cea italiană“, ne-a mai spus Iosif Șomu.

Fabrica pentru procesarea laptelui este a treia afacere deschisă prin programul Investește în țara ta.

Un alt proiect de succes desfășurat prin programul Diaspora. Este vorba despre înființarea unei fabrici de lapte, care va veni cu noutăți pe piața făgărășeană. În sensul că va prezenta și va pune la dispoziția cumpărătorilor produse după rețete italiene. Produsele le-am gustat, sunt foarte bune. Experiența dumnealor în străinătate este relevantă. Ceea ce este foarte important, înainte de deschidere au adus un tehnolog din Italia care să îi învețe noi rețete, să le împărtășească din secretele acestei meserii. Eu cred că va fi o afacere de succes“, ne-a declarat Elena Nemeș, coordonatorul proiectului.

„Da Giuseppe Formaggeria“ este cea de-a treia afacere deschisă în Făgăraș în cadrul proiectului Investește în țara ta, după ce, săptămânile trecute, s-a deschis Rulota „La Giorgia“ (detalii AICI). și centrul de frumusețe „House of beauty“ (detalii aici).
One thought on “O familie de făgărășeni a deschis o fabrică de lactate cu rețete tradiționale din Italia: „Da Giuseppe Formaggeria“

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.